0

Handlekurv

Det ligger for øyeblikket ingen varer i handlekurven din.

    Lesetid: 7 Min

    Bevaring av vitamininnhold ved matlaging: En guide til den sunneste måten å lage grønnsaker på

     

    Grønnsaker kan være vår beste venn når det gjelder å spise sunt, men vet du den beste måten å lage grønnsaker på uten å miste næringsstoffer? Tross alt, hva nytter det, inkludert å spise næringsrike grønnsakene, hvis grønnsakenes vitamininnhold ødelegges i vann eller fett når de tilberedes?

     

    Bare fordi det kan være et lite vitamintap ved oppvarming, betyr ikke det at du må bytte helt til rå mat. Du vil nok bli glad for å vite at det er enkle måter å tilberede grønnsaker på som gjør at du beholder de viktige næringsstoffene. Les videre for å oppdage effekten av varme på vitaminer, samt enkle trinn for den mest næringsrike måten å tilberede grønnsaker på.

    Hvordan bevare næringsstoffer: Bør du spise rå eller kokte grønnsaker?

     

    La oss først avklare noe. Generelt blir vitaminer ved tilberedning av grønnsaker ikke ødelagt - men næringsverdien kan bli redusert, avhengig av hvordan du tilbereder maten. Den sunneste måten å lage grønnsaker på kan avhenge av en rekke faktorer, inkludert grønnsakstype, hvordan du lagrer dem og hvilken type vitaminer de inneholder. For noen grønnsaker kan matlaging til og med bidra til å frigjøre vitaminer - dette gjelder for gulrøtter og squash.

     

    Effekten av matlaging på vitaminer er forskjellig. Selv om noen grønnsaker kan være mer næringsrike når de tilberedes, finnes det grønnsaker hvor vitamininnholdet kan redusere under tilberedning eller oppvarming. Dette er fordi noen vitaminer er varmefølsomme, mens andre er varmebestandige. Her er en rask og enkel guide til hver type vitamin.

     

    Varmefølsomme vitaminer

     

    En liste over varmefølsomme vitaminer og matvarer som inneholder dem inkluderer:

     

    • Vitamin C: Dette finnes i paprika, gressløk, koriander, brokkoli, grønn paprika, tomater, mørkegrønne grønnsaker og poteter.
    • Vitamin B1 (tiamin): Dette finnes i tørkede belgfrukter som linser og bønner, poteter, asparges og spinat.
    • Vitamin B5 (pantotensyre): Dette finnes i linser, kikerter og poteter.
    • Vitamin B9 (folsyre): Dette finnes i salat, tomater, asparges, kål og tørkede belgfrukter.
    • Vitamin B6: Dette finnes i poteter, tørkede belgfrukter, kål og avokado.
    • Vitamin B12: Dette finnes i egg og meieriprodukter.

     

    Varmebestandige vitaminer

     

    Varmebestandige vitaminer går ikke tapt når de tilberedes eller varmes opp. Disse inkluderer:

     

    • Vitamin A: Dette finnes i gulrøtter, paprika og spinat.
    • Vitamin D: Dette finnes i sopp og mel
    • Vitamin E: Dette finnes i vegetabilske oljer, paprika, asparges og margarin.
    • Vitamin B2 (riboflavin): Dette finnes i melk og meieriprodukter, brokkoli og grønnkål.
    • Vitamin B3 (niacin): Dette finnes i mindre deler i planter og korn.

    Den beste tiden og metoden

    Hvordan lage grønnsaker uten å miste næringsstoffer: Den beste tiden og metoden

     

    Nå som du forstår effekten av varme på vitaminer og mineraler, lurer du sannsynligvis på hva som er den beste måten å lage grønnsaker på uten å miste næringsstoffer. Dessverre er det ikke ett svar på dette, ettersom alle grønnsaker reagerer litt forskjellig på varme. Det handler om å vite når du skal lage dem og hvordan du skal lage dem.

     

    Når det gjelder koking av grønnsaker, er det noen generelle regler du må huske på.

     

    • Bruk lite vann.
    • Hold temperaturen lav.
    • Kok dem raskt.

     

    Kjekt å vite: Brokkoli inneholder i sin rå tilstand omtrent 540 mg C-vitamin. Etter å ha kokt den i noen minutter, reduseres dette til omtrent 260 mg. Jo lengre du tilbereder brokkolien, desto mindre C-vitamin har den. For grønnsaker med varmefølsomme vitaminer er dette viktig å huske.

    Det du trenger

    Hva er den mest næringsrike måten å lage grønnsaker på?


    Mikrobølgeovn, airfrying eller damping av grønnsaker er blant metodene som er bevist å bevare vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i maten. Dessuten kan sensitiviteten til vitaminene under tilberedning påvirkes av forskjellig løselighetsgrad.

    Slik bevarer du næringsstoffer: Dampe grønnsaker

    Slik bevarer du næringsstoffer: Dampe grønnsaker

     

    Ved å dampkoke grønnsaker varmes de jevnt opp av varm damp og forblir sprø og aromatiske.

     

    • Vær forsiktig hvis varmefølsomme vitaminer også er vannløselige - spesielt når det gjelder tilberedningstiden.
    • Vannløselige vitaminer (C & B-kompleks) lekker ut i kokevannet under både matlaging og damping.
    • Bruk litt vann til å dampe dem så raskt som mulig, eller du kan også koke grønnsaker i mikrobølgeovn med noen spiseskjeer vann.
    • Et unntak fra dette er selvfølgelig flytende mat der vannet er en del av måltidet. For eksempel, i en grønnsaksuppe vil du bevare alle vitaminene som er vannløselige.

    Slik bevarer du næringsstoffer: Matlaging med fett

     

    Grønnsaker som inneholder mange fettløselige vitaminer bør tilberedes med litt olje eller fett, ellers vil ikke kroppen kunne absorbere disse vitaminene. Som med vannløselige i vann, kan fettløselige vitaminer oppløses i fett når du tilbereder dem med fett, så du bør holde mengden fett til et minimum. Fettløselige vitaminer inkluderer:

     

    • Vitamin A som finnes i gulrøtter, paprika og spinat.
    • Vitamin D som finnes i sopp og melk.
    • Vitamin E som finnes i vegetabilske oljer, paprika, asparges og margarin.
    • Vitamin K som finnes i grønne bladgrønnsaker.

    Slik bevarer du næringsstoffer: Matlaging uten fett


    Damping, woking og airfrying er noen av metodene som kan hjelpe deg med å tilberede grønnsakene dine på riktig måte og bevare næringsinnholdet. Med et apparat som Airfryer Viva XXL varmes grønnsakene ikke bare forsiktig og raskt for å bevare varmefølsomme vitaminer, men kan også tilberedes med svært lite olje for å forhindre tap av fettløselige vitaminer, for eksempel A, E, D og K. Lag for eksempel D-vitraminrik shiitakesopp i en airfryer, med bare litt olje, i stedet for å steke dem i olje i pannen

     

    Sånn, der har du det. Alt du trenger å vite om effekten av varme på vitaminer og mineraler, og hvordan du kan bevare næringsstoffene når du lager grønnsaker, alt på ett sted. Ikke glem: lagre favorittgrønnsakene dine ordentlig, hold øye med typen vitaminer de inneholder, og velg riktig type og varighet av tilberedning. På denne måten kan du tilberede grønnsakene dine ordentlig og til og med holde mat som inneholder varmefølsomme vitaminer så næringsrik som mulig.

    Abonner på nyhetsbrevet vårt

    100 kr i rabatt på ditt første kjøp i Philips' nettbutikk*.

    Eksklusive medlemstilbud og tidlig tilgang til salg.

    Nyheter om produktlanseringer og tips for en sunn livsstil.

    *

    Jeg ønsker å motta reklamebasert kommunikasjon basert på mine preferanser og atferd, om Philips' produkter, tjenester, arrangementer og kampanjer. Jeg kan enkelt melde meg ut til enhver tid !

    Nettstedet vises best med den nyeste versjonen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.