Lesetid: 7 Min
Grønnsaker kan være vår beste venn når det gjelder å spise sunt, men vet du den beste måten å lage grønnsaker på uten å miste næringsstoffer? Tross alt, hva nytter det, inkludert å spise næringsrike grønnsakene, hvis grønnsakenes vitamininnhold ødelegges i vann eller fett når de tilberedes? Bare fordi det kan være et lite vitamintap ved oppvarming, betyr ikke det at du må bytte helt til rå mat. Du vil nok bli glad for å vite at det er enkle måter å tilberede grønnsaker på som gjør at du beholder de viktige næringsstoffene. Les videre for å oppdage effekten av varme på vitaminer, samt enkle trinn for den mest næringsrike måten å tilberede grønnsaker på.
La oss først avklare noe. Generelt blir vitaminer ved tilberedning av grønnsaker ikke ødelagt - men næringsverdien kan bli redusert, avhengig av hvordan du tilbereder maten. Den sunneste måten å lage grønnsaker på kan avhenge av en rekke faktorer, inkludert grønnsakstype, hvordan du lagrer dem og hvilken type vitaminer de inneholder. For noen grønnsaker kan matlaging til og med bidra til å frigjøre vitaminer - dette gjelder for gulrøtter og squash. Effekten av matlaging på vitaminer er forskjellig. Selv om noen grønnsaker kan være mer næringsrike når de tilberedes, finnes det grønnsaker hvor vitamininnholdet kan redusere under tilberedning eller oppvarming. Dette er fordi noen vitaminer er varmefølsomme, mens andre er varmebestandige. Her er en rask og enkel guide til hver type vitamin. Varmefølsomme vitaminer En liste over varmefølsomme vitaminer og matvarer som inneholder dem inkluderer: Varmebestandige vitaminer Varmebestandige vitaminer går ikke tapt når de tilberedes eller varmes opp. Disse inkluderer:
Nå som du forstår effekten av varme på vitaminer og mineraler, lurer du sannsynligvis på hva som er den beste måten å lage grønnsaker på uten å miste næringsstoffer. Dessverre er det ikke ett svar på dette, ettersom alle grønnsaker reagerer litt forskjellig på varme. Det handler om å vite når du skal lage dem og hvordan du skal lage dem. Når det gjelder koking av grønnsaker, er det noen generelle regler du må huske på. Kjekt å vite: Brokkoli inneholder i sin rå tilstand omtrent 540 mg C-vitamin. Etter å ha kokt den i noen minutter, reduseres dette til omtrent 260 mg. Jo lengre du tilbereder brokkolien, desto mindre C-vitamin har den. For grønnsaker med varmefølsomme vitaminer er dette viktig å huske.
HD9870/20
HD9867/90
Mikrobølgeovn, airfrying eller damping av grønnsaker er blant metodene som er bevist å bevare vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i maten. Dessuten kan sensitiviteten til vitaminene under tilberedning påvirkes av forskjellig løselighetsgrad.
Ved å dampkoke grønnsaker varmes de jevnt opp av varm damp og forblir sprø og aromatiske.
Grønnsaker som inneholder mange fettløselige vitaminer bør tilberedes med litt olje eller fett, ellers vil ikke kroppen kunne absorbere disse vitaminene. Som med vannløselige i vann, kan fettløselige vitaminer oppløses i fett når du tilbereder dem med fett, så du bør holde mengden fett til et minimum. Fettløselige vitaminer inkluderer:
Sånn, der har du det. Alt du trenger å vite om effekten av varme på vitaminer og mineraler, og hvordan du kan bevare næringsstoffene når du lager grønnsaker, alt på ett sted. Ikke glem: lagre favorittgrønnsakene dine ordentlig, hold øye med typen vitaminer de inneholder, og velg riktig type og varighet av tilberedning. På denne måten kan du tilberede grønnsakene dine ordentlig og til og med holde mat som inneholder varmefølsomme vitaminer så næringsrik som mulig.
Damping, woking og airfrying er noen av metodene som kan hjelpe deg med å tilberede grønnsakene dine på riktig måte og bevare næringsinnholdet. Med et apparat som Airfryer Viva XXL varmes grønnsakene ikke bare forsiktig og raskt for å bevare varmefølsomme vitaminer, men kan også tilberedes med svært lite olje for å forhindre tap av fettløselige vitaminer, for eksempel A, E, D og K. Lag for eksempel D-vitraminrik shiitakesopp i en airfryer, med bare litt olje, i stedet for å steke dem i olje i pannen