Lesetid: 9 Min
Grønnsaker: De er fullpakket med næringsstoffer og smak, og de dukker opp i nesten hvert måltid. Hvis vi blir bedt om å beskrive hva som kreves i et balansert kosthold, vil sannsynligvis tankene våre gå direkte til grønnsaker. Når det er sagt, vet du hvordan du lager grønnsaker på en måte som bevarer næringsverdien? Her viser vi deg hvordan du tilbereder grønnsaker, inkludert de vanligste feilene du bør unngå.
Hvordan koke grønnsaker? Det er viktig å vite hvor lenge du bør koke grønnsaker, ellers mister du noen av næringsstoffene. Alle typer grønnsaker har forskjellige tilberedningstider, så når du slenger alt sammen i en gryte – og koker dem i like lang tid - vil de mykere grønnsakene ende opp med å bli overkokte, mens de hardere kanskje ikke blir myke nok. Den beste måten å forhindre dette på er å bruke forskjellige tilberedningsmetoder for ulike typer grønnsaker: Tilberede grønnsaker, metode 1: Koking Når det gjelder grønnsakstilberedning, er koking en rask og enkel metode. Imidlertid er det lett å overkoke, noe som fører til tap av viktige næringsstoffer. Ofte trenger grønnsakene bare å småkoke noen minutter. For eksempel, når det gjelder koking av brokkoli, kan du følge disse enkle trinnene: Rotgrønnsaker med høyere stivelsesinnhold, for eksempel poteter, tåler koking over lengre tid. I dette tilfellet legger du bare potetene i kaldt vann og koker forsiktig til de er myke. Tilberede grønnsaker, metode 2: Damping Damping er en av de beste løsningene når det gjelder å tilberede grønnsaker på en måte som bevarer så mange næringsstoffer som mulig. Igjen er det verdt å forstå de forskjellige grønnsakstypene du lager, for å vite hvordan du best kan dampe dem. Tilberede grønnsaker, metode 3: Wok Det motsatte av damping, woking er en god måte å tilberede grønnsaker på med høy varme over kort tid. Slik kan du diske opp med en næringsrik wok med bare tre enkle trinn. Tips: Å vite hvordan du skal kutte grønnsaker er avgjørende for woking. For å sikre jevn tilberedning, skjær dem i jevnt store biter. Med et apparat som Philips Airfryer XXL, kan grønnsaker stekes, grilles, bakes eller ristes i store mengder. Dette er et godt alternativ når du tilbereder grønnsaker for opptil seks personer, eller når du skal ha middagsselskap. Tilberede grønnsaker, metode 5: Ovnssteking En flott måte å lage store mengder grønnsaker på er å fordele dem jevnt i en stor ovnspanne. For å ovnssteke grønnsaker, beregne god tid, tilbered på høy varme, og følg disse enkle trinnene:
Tilberede grønnsaker, metode 4: Airfryer
For sprø grønnsaker uten olje, er varmluftssteking ved bruk av airfryer et velsmakende og enkelt alternativ
Hvis du planlegger å lage et måltid i kveld - men har et ledig øyeblikk nå - kan det være fristende å vaske grønnsakene på forhånd. Ikke la deg friste! Når grønnsakene er vasket, begynner de å oksidere og miste næringsstoffer. Det er også derfor du aldri bør vaske grønnsaker før du lagrer dem. Det er et unntak fra denne regelen: grønne bladgrønnsaker. Disse kan vanligvis lagres i en til to dager før de blir dårlige. Det finnes imidlertid sjeldne tilfeller hvor litt forvask kan være kjekt. Forberedning av grønnsaker for tilberedning i airfryer Hvis du har tilberedt pommes frites til steking i airfryer, bløtlegg disse i en bolle med kaldt vann i omtrent en halv time. Dette vil trekke ut overflødig stivelse og resultere i ekstra sprø pommes frites. Forberedning av grønnsaker for panne- eller ovnssteking Ved å vaske grønnsakene godt, får du muligheten til å tørke dem grundig før du tilbereder dem. Tørrere grønnsaker vil gi sprøere og lekrere resultater, spesielt når det gjelder steking.
Premium
Airfryer XXL
HD9870/20
Airfryer
3000 Series 4.1L
HD9252/90
Det er viktig å kutte grønnsaker til rett tid. Akkurat som med vask begynner grønnsaker å oksidere så snart du kutter dem opp. Du har sannsynligvis sett hvordan epler begynner å bli brune så snart du biter i dem, og grønnsaker oppfører seg på en lignende måte. Så det er best å vaske og kutte grønnsakene kort tid før bruk. Her er noen ting det er godt å vite før vi viser deg noen klassiske kutteteknikker. Hvis du ved et uhell kutter auberginen din for tidlig, kan du bruke sitronsaft eller salt for å forhindre bruning til det er på tide å bruke den. Denne metoden hjelper også med andre grønnsaker som blir brune raskt etter skjæring, for eksempel pastinakk og poteter. Hvordan kutte grønnsaker, lurer du kanskje på? Her er tre klassiske teknikker for å kutte grønnsaker når tiden er riktig: Hvordan kutte grønnsaker, metode 1: Terninger Det er lurt å vite hvordan man kutter i terninger når det gjelder å skape jevnstore biter for tilberedning. Om nødvendig, skrell grønnsaken før du begynner. Det er forskjellige måter å kutte forskjellige grønnsaker i terninger på. For eksempel når du kutter en sjalottløk: Hvordan kutte grønnsaker, metode 2: Hakke Å hakke er rett og slett å lage mindre terninger. Gjenta trinnene ovenfor med en skarp kniv for å oppnå mindre og mer finskårne grønnsaksbiter. Hvordan kutte grønnsaker, metode 3: Julienne Julienne-metoden er fine strimler av grønnsaker, ofte referert til som fyrstikkskåret:
Du trenger ikke lenger å spørre, «hvordan steker man grønnsaker?» Eller bekymre deg over forskjellige måter å lage grønnsaker på - eller til og med hvordan du skal kutte dem. Med denne enkle guiden har du nå alle ferdighetene du trenger for å være en mester i grønnsakstilberedning!