0

Handlekurv

Det ligger for øyeblikket ingen varer i handlekurven din.

    Lesetid: 7 Min

    Tips for å lage hjemmelaget babymat: En enkel guide til hvordan du kan lage babymat selv


    Har du lagt merke til hvor utålmodige barn kan være når de er sultne? De kan ofte ikke vente på at maten skal komme på bordet eller, enda bedre, i munnen. Ikke rart at det å gi ferdigmat til babyen er et enkelt alternativ, og du finner sannsynligvis at du bruker ferdigmat oftere enn du ønsker - men er dette valget beste mat for spedbarn?


    Når det er gjort riktig, inneholder hjemmelaget babymat ikke bare mye kjærlighet, men de ferske ingrediensene tilbyr et godt og balansert kosthold, fullt av vitaminer og viktige næringsstoffer. Det fungerer til og med for de som er kresne i matveien: Når du lager din egen babymat, kan du tilpasse smaken perfekt til din lille matkritiker, for å sikre at hun eller han sluker skje etter skje med lyst og iver. 


    Fra de riktige verktøyene og lagringsmetodene til å vise deg de beste grønnsakene for mat til spedbarn, denne guiden hjelper deg med å lære hvordan du enkelt lager mat til babyen selv.

    Hvordan lage babymat


    Det er enklere enn du kanskje tror å lage hjemmelaget babymat. Med riktig utstyr, noen få enkle tips og triks - og selvfølgelig de riktige ingrediensene - kan du begynne å lage babymat på bare noen få strakser.

    Lage babymat: hva trenger du?

     

    For å lage din egen babymat trenger du bare noen få viktige verktøy på kjøkkenet ditt. Her er vår enkle guide til hvilket kjøkkenutstyr som er best for babymat.


    Blender: Hvis du vil lage din egen babymat, er det best å bruke en blender av høy kvalitet. Disse produktene er i stand til raskt å gjøre ingrediensene dine til en myk, sunn puré. Den kraftige blenderen Philips Avance Innergizer frigjør opptil 97% av næringsstoffene fra frukt og grønnsaker takket være 45 000  rotasjoner per minutt. Med en suppefunksjon blant de fem forhåndsprogrammerte modusene, kan du bruke denne blenderen til å tilberede både varm og kald mat veldig raskt.


    Damprist: Hvis du vil beholde så mange næringsstoffer som mulig, er det best å være forsiktig med tilberedelsen. Å dampe grønnsaker i stedet for å i koke dem er et godt alternativ i så måte.  


    Syltetøyglass: Syltetøyglass er ideelt for oppbevaring av den ferdiglagde babymaten. Når du tilbereder babymat på forhånd, helles det i glass for avkjøling og lagres deretter i kjøleskapet, slik sparer du mye tid. Tross alt er disse glassene nå ferdige, og du kan raskt varme dem når barna er sultne. Syltetøyglass er ideelle fordi de ikke inneholder skadelig plast, kan steriliseres, og når de små har vokst kan de brukes til andre formål.

    Hva er de beste grønnsakene til babymat?

     

    Det beste med å lage babymat selv, er at du kan inkludere alt du liker! Du trenger bare å la kreativiteten flyte fritt når det gjelder valg av ingredienser..


    Tips: Vær forsiktig når du begynner å avvenne fra kun melk og bruk lett fordøyelige grønnsaker. Det er derfor gulrot- og pastinakkpuré er så vanlig å bruke som babyens første mat: de er lett fordøyelige, deilige, ikke avhengige av sesong og gir en myk og smakfull puré.

    Her er en superenkel babymat-oppskrift på en klassisk gulrotpuré:

    Ingredienser:

     

    • 2-3 gulrøtter
    • 30 ml vann
    •  Rapsolje

     

    Slik gjør du det:

     

    1. Skjær gulrøttene i små biter.
    2. La dem småkoke til de er myke (men ikke overkokte!).
    3. Tilsett vannet og en skvett rapsolje - som hjelper fordøyelsen - i blenderen.
    4. Kjør blandingen i blenderen til den har en jevn konsistens.

     

    Hvis du bruker Philips Avance Innergizer, kan du legge rå gulrøtter direkte i blenderen og enkelt velge suppemodus for at enheten skal gjøre jobben for deg. Du kan bruke denne grunnoppskriften med andre grønnsaker du ønsker å bruke.

    Hjemmelaget babymat: det trenger ikke alltid å være gulrot

    Hjemmelaget babymat: det trenger ikke alltid å være gulrot

     

    Når du lager babymat, er gulrot ikke den eneste grønnsaken som er lett å purere. Så, hva er de beste grønnsakene til babymat? Dette vil avhenge av sesongen, ettersom sesongens ferske grønnsaker har en tendens til å inneholde lavere nitratnivåer. Prøv å lage babymat med noen av de følgende ingrediensene:

     

    • Når du begynner å avvenne: Start med poteter, gresskar, agurk eller squash.
    • Fra 6 måneder: Introduser spinat, rødbeter, erter eller kålrabi.
    • Fra 8 måneder: Nå kan du tilsette brokkoli, fennikel eller agurk.
    • Fra 12 måneder: Endelig er det på tide med grønnsaker som er vanskeligere å fordøye, som tomater og paprika.

     

    Hvis du lager din egen babymat, er det viktig å bruke grønnsaker som inneholder så lite nitrat som mulig, for eksempel blomkål, squash og selvfølgelig gulrøtter. Bruk økologiske grønnsaker siden de generelt har mindre nitrat. Nitrater bør spises i små mengder av spedbarn; for de under seks måneder kan de til og med bli farlige1.

    Det du trenger

    Hvordan lage babymat: foredle konsistens og smak


    Variasjon er livets krydder. Hvis du virkelig vil begeistre smaksløkene til babyen din, kan du prøve å mikse sammen oppskriftene du bruker når du tilbereder babymat. Hvis du gir barnet ditt for en rekke ulike grønnsaker tidlig, vil det bidra til å etablere sunne matvaner for livet. Hvis du trenger noen tips for å lage babymat, er det noen oppskrifter for nybegynnere som du kan prøve:

     

    • Gresskarpuré. Dette passer godt sammen med squash, grønne bønner eller gulrot.
    • Blomkålpuré. Dette passer godt sammen med søtpotet.
    • Bananpuré. Dette passer godt sammen med yoghurt, spinat eller avokado.
    • Pastinakkpuré. Dette passer godt sammen med pære.
    • Grønn bønnepuré. Dette passer godt sammen med eple.

     

    Brokkoli, blomkål og spinat er gode smaker å introdusere i de to første ukene med komplementær mating, på grunn av de spesielt bitre notene de har. Når barnet ditt er gammelt nok, kan du begynne å krydre eller velge smakfulle ingredienser.

    Hvordan lage babymat: hva slags kjøtt og fisk er best til babymat?


    Fra seks måneder er det på tide å begynne å introdusere kjøtt eller fisk i babymaten din - enten purert eller moset - som kjøttdeig, lam, svinekjøtt og fjærfe samt moset eller kokt fisk. Fra ni måneder kan du gi barnet større kjøttbiter. Du kan også introdusere bakt eller panert fisk. Det viktigste å huske er å velge magre kutt og sørge for at de er gjennomkokte før du serverer dem til barna dine, og sørg for å samarbeide med barnets lege for å forstå potensiell matallergi og finne trygge alternativer.


    Hva om babyen din fortsatt ikke får smaken for alle disse spennende ingrediensene? Prøv forskjellige farger og smaker når du lager babymat. Den største fordelen med hjemmelaget babymat er at du kan kontrollere konsistens, tekstur og ingredienser avhengig av barnets alder, og finpusse og tilpasse oppskriftene dine etter deres individuelle smak.


    Nå som vi har gitt deg en rekke tips for å lage babymat, og til og med noen enkle oppskrifter du kan prøve, kan du begynne å lage din egen hjemmelagde babymat. Bare ikke glem å lage det på forhånd, slik at du har noen grab-and-go-glass klare når sultne mager rumler.


    Kilde:


    1 FSA

    Abonner på nyhetsbrevet vårt

    100 kr i rabatt på ditt første kjøp i Philips' nettbutikk*.

    Eksklusive medlemstilbud og tidlig tilgang til salg.

    Nyheter om produktlanseringer og tips for en sunn livsstil.

    *

    Jeg ønsker å motta reklamebasert kommunikasjon basert på mine preferanser og atferd, om Philips' produkter, tjenester, arrangementer og kampanjer. Jeg kan enkelt melde meg ut til enhver tid !

    Nettstedet vises best med den nyeste versjonen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.