0

Handlekurv

Det ligger for øyeblikket ingen varer i handlekurven din.

    Lesetid: 5 Min

    Pommes frites i frityrkoker eller Airfryer- hva er best?


    Pommes frites er en favoritt hos de aller fleste. Både barn og voksne liker det! Vi synes at et hjemmelaget, sunt måltid alltid slår hurtigmatkjedene, men er klar over at den perfekte sprøheten kan være vanskelig å få til når man friterer hjemme. Hvor lenge skal potetene fritere? Ved hvilken temperatur skal de fritere? Blir hjemmelagde eller kjøpte pommes frites best? Hva gjør jeg med frityroljen etterpå? Dette er bare noen av spørsmålene som dukker opp. 

    La oss starte i den riktige enden – tilberedningsmåten. Frityrkokeren er nemlig ikke det opplagte valget lenger, men blir stadig utfordret av Airfryer som bruker luft i stedet for olje til fritering. Nedenfor følger en sammenligning som tar for seg fordeler og ulemper med begge tilberedningsmåtene for å finne ut hva som gir best resultat. 

    Pommes frites i frityrkoker

     

    Når du tilbereder pommes frites i olje, kan du enten bruke en frityrkoker eller en gryte med høye kanter. Bruker du en gryte, må du sørge for å ha et lokk i nærheten som du kan legge over hvis det skulle sprute varm olje.

    Pommes frites i frityrkoker – fremgangsmåte:


    Hvis du ønsker hjemmelagde pommes frites, skjærer du først potetene i staver og koker dem i vann i 5–10 minutter (de må ikke koke i stykker). Når potetstavene er ferdig kokt, legger du dem til tørk på et stykke tørkerull i ca. 15 minutter. Det er viktig at potetstavene er helt tørre når du legger dem i den varme oljen for å hindre at oljen spruter eller koker over. Frosne pommes frites kan også tilberedes i frityrkoker eller gryte, men generelt er det bedre å bruke tørre ingredienser for å unngå for mye sprut.


    Mens potetene renner av, klargjør du frityroljen og varmer opp litt mat-, raps eller solsikkeolje. Til pommes frites skal temperaturen ligge mellom 160 °C og 180 °C. Når oljen har nådd riktig temperatur, tilsetter du forsiktig en liten mengde poteter. Det er viktig å ikke tilsette for mye om gangen, da det kan gjøre at oljen koker over. La potetene fritere i noen minutter til de har fått passende farge, og ta dem opp med en hullsleiv. Mange foretrekker å dobbeltfritere potetene for å få dem enda sprøere. Til slutt lar du pommes fritesene renne av på et stykke tørkerull.

    Pommes frites i Airfryer

     

    Med en Airfryer blir tilberedningsmåten litt annerledes enn i en frityrkoker. I stedet for å fritere potetene med olje, bruker Airfryer hurtigsirkulerende, varm luft. Bunnen i Airfryer er formet som en sjøstjerne, noe som gjør at luften inne i Airfryer sirkulerer 360° og gir en konstant og jevn varmefordeling i hele tilberedningskurven. På den måten unngår du at deler av pommes fritesene blir brent mens andre blir for lite tilberedt. Samtidig sørger kraftig direkte varme fra oversiden for at overflaten blir sprø og gyllen. 

    Pommes frites i Airfryer – fremgangsmåte:

     

    Når du tilbereder pommes frites i Airfryer, kan du velge mellom å lage potetstavene selv fra bunnen av eller bruke frosne pommes frites. Velger du ferdige pommes frites, trenger du ikke å tilsette ekstra olje, ettersom disse gjerne allerede  inneholder fett. Friterer du egne poteter i Airfryer, er det tilstrekkelig med en spiseskje olje for at de skal bli gode og sprø. Et tips er å legge potetene i kaldt vann i 30 minutter før tilberedning. Hensikten er å trekke ut stivelse fra potetene slik at de får en sprø overflate ved fritering.

     

    I motsetning til fritering i frityrkoker trenger du ikke å koke potetstavene på forhånd, men kan legge dem direkte i tilberedningskurven. Deretter tilsetter du en spiseskje olje og rører rundt slik at oljen blir jevnt fordelt. Ettersom Airfryer ikke krever oppvarmingstid, kan du tilberede pommes fritesene direkte. Start med å fritere potetene i 12 min. på 185 °C. Ta ut kurven, rør rundt og friter videre i 5 min. på 185°C.

     

    Det du trenger 

    Pommes frites i frityrkoker eller Airfryer

    – hva er best?


    Tiden

    Begge tilberedningsmåtene tar omtrent like lang tid. Det går fortere å fritere i olje, men du må vente på at oljen blir varm. Det tar lengre tid å fritere potetene i Airfryer, men til gjengjeld slipper du oppvarmingstiden.

    Fettet
    Fordelen med å bruke frityrkoker eller gryte er at oljen gjør pommes fritesene gode og sprø. På den negative siden kommer den store mengden usunn olje og fett som skal til. Med Airfryer trenger du bare å tilsette én spiseskje olje (eller ingen olje i det hele tatt) for å få et sprøtt resultat, ettersom det er luften som gjør jobben. Det er stor forskjell fra en frityrkoker, der smaken og sprøheten kommer fra oljen. Philips Airfryer tilbereder pommes fritesene med opptil 90 % mindre fett sammenlignet med en vanlig frityrkoker1.

     

    Tilberedningen

    Et annet pluss med Airfryer er at du slipper å være redd for å brenne deg på den varme frityroljen. Du kan tilberede både hjemmelagde og frosne pommes frites uten å tenke på olje som spruter eller koker over. Ettersom Airfryer fordeler varmen jevnt i hele kurven (du husker at bunnen var formet som en sjøstjerne?), håndterer Airfryer tilberedningen for deg. Resultatet blir unektelig aller best hvis du tar opp og rister pommes fritesene et par ganger under tilberedningen, men anstrengelsen er relativt liten sammenlignet med en frityrkoker som krever full oppmerksomhet hele tiden. På Airfryer kan du dessuten stille inn temperaturen og slipper å passe på at frityroljen holder jevn og optimal temperatur.

     

    Når du tilbereder pommes frites i en frityrkoker, må du regne med at frityroljen vil ose ganske mye. For den som vil unngå lukten fra frityroljen, er Airfryer et bedre alternativ.

     

    Rengjøringen

    De to metodene er forskjellige med hensyn til rengjøring. Når du har brukt olje, må du la oljen avkjøle og deretter helle den over i en emballasje som kan lukkes. Det er viktig at du ikke heller oljen i vasken, ettersom fettet kan forårsake tilstopping når det stivner. Med Airfryer slipper du all håndtering av olje og kan i stedet vaske alle avtakbare deler i oppvaskmaskinen. 

     

    Konklusjon

    Vi har nå sammenlignet en frityrkoker med en Airfryer ved hjelp av en rekke ulike faktorer – hvilken metode er egentlig best? Ettersom de fleste hurtigmatkjeder fremdeles tilbereder sine pommes frites i en frityrkoker, vil resultatet bli mest likt ved å fritere (eller dobbeltfritere) potetene i olje. Når det er sagt, blir pommes fritesene både sprø og vesentlig sunnere hvis de tilberedes i en Airfryer. Med en Airfryer slipper du å tenke på alt som har med olje å gjøre – at den vil sprute, ose, hvor du skal gjøre av den etterpå og at den vil havne i magen din. Vi synes at enkelt, sunt og godt er vinneren i det lange løp. 

     

    1. Sammenlignet med ferske pommes frites tilberedt i en vanlig frityrkoker fra Philips.

    Abonner på nyhetsbrevet vårt

    100 kr i rabatt på ditt første kjøp i Philips' nettbutikk*.

    Eksklusive medlemstilbud og tidlig tilgang til salg.

    Nyheter om produktlanseringer og tips for en sunn livsstil.

    *

    Jeg ønsker å motta reklamebasert kommunikasjon basert på mine preferanser og atferd, om Philips' produkter, tjenester, arrangementer og kampanjer. Jeg kan enkelt melde meg ut til enhver tid !

    Nettstedet vises best med den nyeste versjonen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.