Lesetid: 4 Min
C-vitamin, også kalt askorbinsyre, er muligens et av de mest omtalte vitaminene. Det støtter forskjellige grunnleggende funksjoner og prosesser i kroppen vår. Men hva er egentlig funksjonen til C-vitaminet? Gitt den viktige rollen det har i kroppen, er det også viktig å kjenne til mat med mye C-vitamin. Kanskje tenker du først på sitron og appelsin, ettersom de er kjent for å være frukter rike på C-vitamin. Men sammen med frukt og grønnsaker fra regionen du bor i, er det mange andre matvarer rike på C-vitamin. Denne artikkelen forklarer mer om C-vitaminets rolle i kroppen vår, og lister opp mat som inneholder C-vitamin.
C-vitamin er en ekte allrounder. Et tilstrekkelig inntak av C-vitamin støtter den normale funksjonen til immun- og nervesystemet. Det støtter også visse metabolske prosesser, inkludert energimetabolisme og produksjon av bindevev, bein og tenner. En annen grunn til at C-vitamin er viktig er at det hjelper kroppen til å ta opp jern.
I følge NHS (National Health Service, Storbritannia) er det anbefalte daglige inntaket av C-vitamin 40 mg/dag.1 Barn og ungdom trenger mindre avhengig av alder, mens gravide og røykere generelt trenger mer. Kroppene våre kan hverken lagre eller produsere C-vitamin, men du kan lett få nok av dette vitaminet hvis du spiser et variert og balansert kosthold. På grunn av dette anbefaler NHS generelt ikke å ta kosttilskudd med dette vitaminet.1
Når folk vurderer forskjellige kilder til vitamin C, vil de fleste tenke på frukt. Her er eksempel på frukt med C-vitamin: Grønnsaker kan også være rike på vitamin C:
HR2291/41
C-vitamin er følsomt for lys og varme, så for å sikre at maten forblir høy i C-vitamin, bør du være oppmerksom på måten den lagres og tilberedes på. Mat har mest C-vitamin når den er rå, fersk og når du spiser både fruktkjøttet og skallet. Derfor er ferskpresset frukt- og grønnsaksjuice en utmerket måte å få din daglige dose av dette vitaminet på. 100 ml fersk appelsinjuice inneholder 50 mg C-vitamin, mens samme mengde sitronsaft har 38,70 mg. Hvis smaksløkene dine ønsker litt variasjon, kan du prøve deilig juice og smoothier laget av andre frukt og grønnsaker som er rike på C-vitamin. Hvis du vil tilberede en drikk som er fullpakket med vitamin C, trenger du bare frisk frukt og en juicer, for eksempel Philips Avance Slow Juicer, som forsiktig trekker ut den maksimale mengden næringsstoffer fra ingrediensene. Denne variasjonen på appelsinjuice er full av C-vitamin og inneholder gulrøtter, grapefrukt, appelsin, sitron og ingefær. Med et utvalg av frukt og grønnsaker med C-vitamin, eller fersk juice som inneholder mye C-vitamin, kan du raskt dekke dine daglige behov. Samtidig bidrar du til et balansert kosthold og en sunn livsstil. Kilde:
1 NHS