Lesetid: 5 Min
Vi ønsker alle å spise sunn og deilig mat. Å dampe fisk gir flere fordeler: du tilsetter ikke noe fett i retten, du beholder en stor del av næringsstoffene og det høye fuktighetsnivået sørger for mør, saftig fisk. Så har du allerede lyst på dampet fisk? Men hvordan dampe laks egentlig? Oppskriftene i denne artikkelen gjør det enkelt å dampe torsk, makrell eller laks for et lekkert måltid.
Når du damper fisk er det viktig at fisken ikke kommer i kontakt med vannet. Slik lager du velsmakende dampet fisk: Du kan også dampe fisk i ovnen: pakk inn fisken og krydder i bakepapir eller legg fisken i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Fuktigheten som frigjøres fra ingrediensene kan ikke slippe ut, slik at fisken koker jevnt og ikke tørker ut. Tips: Du kan dampe fisk enkelt og greit i Philips Air Cooker. Den innovative NutriFlavor-teknologien justerer temperaturen, koketiden og fuktighetsnivået til ingrediensene dine. På denne måten beholder fisken mer enn 90 % av de essensielle omega-fettsyrene. Selvfølgelig kan du også dampe grønnsaker i en Air Cooker – og til og med bake brød!
Torsk er en mager type fisk med mild smak, og det er derfor ikke rart at denne fisken er så populær! Å dampe torsk er perfekt måte å tilberede denne fisken på. Torsk er veldig velsmakende med friske grønne urter og sitron, som i denne enkle oppskriften: Ingredienser for 4 personer 4 torskefileter Slik gjør du det Tips: Du kan også legge løk, hvitløk, gulrøtter og selleri i torskepakkene for å gi fisken enda mer smak!
4 kvister persille
4 kvister dill
4 kvister mint
4 sitronskiver
Salt og pepper etter smak
Makrell er full av sunt fett og rik på smak. Du kan derfor kombinere dampet makrell veldig godt med andre sterke smaker, som ingefær og sambal i den indonesiske klassiskeren pepesan ikan. Du trenger ganske mange ingredienser, men oppskriften er veldig enkel. Ingredienser for 4 personer 2 store ferske, rensede makreller (eller 4 fileter) Krydderblanding (bumbu): Slik gjør du det
4 stilker sitrongress (sereh)
8 limeblader
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
3 cm ingefærrot
1 ts trassi (lagd av fermenterte reker og salt)
1 ss eddik
1 ts brunt sukker
1 ss søt soyasaus
2 ss sambal badjak (eller mer hvis du liker krydret mat)
Laks er også en fet fisk som inneholder mye omega-3 og omega-6 fettsyrer. Dampet laks beholder disse viktige næringsstoffene og du slipper å tilsette ekstra fett. Som torsk er laks deilig i en enkel rett med friske urter og sitron, men denne sunne fisken passer også fantastisk sammen med umami-smaken av miso. For en god oppskrift med laks, prøv denne japansk-inspirerte oppskriften: Ingredienser til 4 personer 4 laksefileter Til marinaden: For å pynte: Slik gjør du det Med disse oppskriftene kan du dampe torsk, laks eller makrell for et nydelig fiskemåltid samtidig som du beholder næringsstoffene. Nyt måltidet! * Testet på laks for 93 % Omega 3/6 med "Damp med luft"-innstillingen.
1 ss rød eller hvit misopasta (rød har en sterkere smak)
1 ss soyasaus
1 ss risvineddik
1 ss honning
2 fedd hvitløk (presset)
3 cm ingefær (revet)
2 vårløk (kuttet i ringer)
1 ss ristede sesamfrø