Lesetid: 5 Min
Vi ønsker alle å spise sunn og deilig mat. Å dampe fisk gir flere fordeler: du tilsetter ikke noe fett i retten, du beholder en stor del av næringsstoffene og det høye fuktighetsnivået sørger for mør, saftig fisk. Så har du allerede lyst på dampet fisk? Men hvordan dampe laks egentlig? Oppskriftene i denne artikkelen gjør det enkelt å dampe torsk, makrell eller laks for et lekkert måltid.
Når du damper fisk er det viktig at fisken ikke kommer i kontakt med vannet. Slik lager du velsmakende dampet fisk: Du kan også dampe fisk i ovnen: pakk inn fisken og krydder i bakepapir eller legg fisken i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Fuktigheten som frigjøres fra ingrediensene kan ikke slippe ut, slik at fisken koker jevnt og ikke tørker ut. Tips: Du kan dampe fisk enkelt og greit i Philips Air Cooker. Den innovative NutriFlavor-teknologien justerer temperaturen, koketiden og fuktighetsnivået til ingrediensene dine. På denne måten beholder fisken mer enn 90 % av de essensielle omega-fettsyrene. Selvfølgelig kan du også dampe grønnsaker i en Air Cooker – og til og med bake brød!
Torsk er en mager type fisk med mild smak, og det er derfor ikke rart at denne fisken er så populær! Å dampe torsk er perfekt måte å tilberede denne fisken på. Torsk er veldig velsmakende med friske grønne urter og sitron, som i denne enkle oppskriften: Ingredienser for 4 personer 4 torskefileter Slik gjør du det Tips: Du kan også legge løk, hvitløk, gulrøtter og selleri i torskepakkene for å gi fisken enda mer smak!
4 kvister persille
4 kvister dill
4 kvister mint
4 sitronskiver
Salt og pepper etter smak
NX0960/90
Makrell er full av sunt fett og rik på smak. Du kan derfor kombinere dampet makrell veldig godt med andre sterke smaker, som ingefær og sambal i den indonesiske klassiskeren pepesan ikan. Du trenger ganske mange ingredienser, men oppskriften er veldig enkel. Ingredienser for 4 personer 2 store ferske, rensede makreller (eller 4 fileter) Krydderblanding (bumbu): Slik gjør du det
4 stilker sitrongress (sereh)
8 limeblader
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
3 cm ingefærrot
1 ts trassi (lagd av fermenterte reker og salt)
1 ss eddik
1 ts brunt sukker
1 ss søt soyasaus
2 ss sambal badjak (eller mer hvis du liker krydret mat)
Laks er også en fet fisk som inneholder mye omega-3 og omega-6 fettsyrer. Dampet laks beholder disse viktige næringsstoffene og du slipper å tilsette ekstra fett. Som torsk er laks deilig i en enkel rett med friske urter og sitron, men denne sunne fisken passer også fantastisk sammen med umami-smaken av miso. For en god oppskrift med laks, prøv denne japansk-inspirerte oppskriften: Ingredienser til 4 personer 4 laksefileter Til marinaden: For å pynte: Slik gjør du det Med disse oppskriftene kan du dampe torsk, laks eller makrell for et nydelig fiskemåltid samtidig som du beholder næringsstoffene. Nyt måltidet! * Testet på laks for 93 % Omega 3/6 med "Damp med luft"-innstillingen.
1 ss rød eller hvit misopasta (rød har en sterkere smak)
1 ss soyasaus
1 ss risvineddik
1 ss honning
2 fedd hvitløk (presset)
3 cm ingefær (revet)
2 vårløk (kuttet i ringer)
1 ss ristede sesamfrø