Consumer
Produkter

Visste  

du at?

Mørkere brente bønner har mindre koffein

 

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Over 50 arter

 

Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.
Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.

Kaffen kommer fra et bær

 

Kaffebønner er faktisk frøene inni bærene fra Coffea-planten.

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Kaffe ble oppdaget av geiter

 

Ifølge et afrikansk sagn så en etiopisk gjeter kalt Kaldi geitene sine "danse" etter å ha spist på bærene til en kaffebusk.

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Kaffe kan drive en bil

 

Resirkulert malt kaffe kan omdannes til rent og billig biodrivstoff. Det er ikke satt i kommersiell drift ennå, så du trenger ikke å spare på kafferestene riktig ennå!

900 milliarder kopper

 

Det er omtrent så mange kopper kaffe som konsumeres årlig over hele verden. Det utgjør 2,5 milliarder kopper per dag eller 29 000 kopper per sekund!

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Flere smaker enn vin

 

Kaffebønner har hele 800 smaksegenskaper som sansene våre kan registrere. Til sammenligning har vin "bare" 400. Det er brenningsteknikkene som bestemmer hvor mange toner vi får ut av de grønne rå bønnene. Det er litt som vinsmaking å finne favorittkaffen sin.

Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

Kaffe

Terminologi

Arabica
Coffea Arabica er verdens mest populære kaffebønne. Den vokser gjennom hele Sentral- og Sør-Amerika, østkysten av Afrika og visse områder av Asia. Den krever spesielle jordsmonnforhold, stor høyde (600–2 000 meter over havet) og akkurat riktig balanse mellom varme og fuktighet.
Barista
Betegnelsen på noen som har fått spesialopplæring i å lage og servere forskjellige kaffetyper. Navnet kommer fra det italienske ordet for "bartender".
Bird-Friendly
En sertifisering som garanterer at kaffen har blitt dyrket i skyggen under det naturlig dekket av en tropisk regnskog. Det beskytter regnskogen fra å bli ryddet til fordel for soldyrket kaffe, som i motsetning støtter svært få fuglearter.
Bouguet
Duften, aromaen, nesen og ettersmaken av nytraktet kaffe.
Cherry
Den modne frukten fra kaffetreet. Frøene blir til grønne kaffebønner når de ekstraheres fra frukten.
Koffeinfri
Kaffe der 97 % eller mer av den naturlige koffeinen er fjernet, klassifiseres som koffeinfri. Den milde stimulansen ekstraheres fra kaffebønnen i sin grønne (ubrente) tilstand. Det finnes flere forskjellige metoder, men alle bruker vann.
Drypptrakting
Drypptrakting, også kjent som filterkaffe eller overhelling, er en metode der varmt vann helles over malt kaffe i et filter. Deretter drypper brygget, ved hjelp av tyngdekraften, gjennom filteret og ned i kannen eller koppen.
Tørkeprosessen
Kaffebær tørkes enten med eksponering for sol eller i en mekanisk tørker. Det harde, innskrumpede skallet fjernes deretter fra bønnen for hånd eller maskinelt.
Ekstraksjon
Dette er hvor mye av kaffen vannet trekker ut under traktingen. Optimal ekstraksjon avhenger av en rekke faktorer som traktetid, temperatur og malingsgrad. Underekstrahert kaffe kan smake surt, mens overekstrahert kaffe kan smake bittert.
Fair Trade
Fair Trade-sertifisert kaffe er en del av en sosial bevegelse der målet er å heve inntektene og levestandarden til småbønder over hele verden, særlig de i utviklingsland. Det fremmer også bærekraft og bidrar til å beskytte miljøet.
Mokka
Mokka er en bønne av høy kvalitet fra Coffea Arabica-planten, som er naturlig hjemmehørende i Jemen. Den har navnet sitt fra havnebyen Mocha, som en gang var en blomstrende eksportør av kaffe fra det 15. til det 19. århundret. Det må ikke forveksles med kaffe tilsatt sjokoladesmak, også kjent som mokka.
Organisk
Sertifiseringen organisk garanterer at kaffen har ikke vært utsatt for ugressmidler, plantevernmidler, insektmidler eller kommersielt produsert gjødsel.
Pannarello
En dampstav som brukes til å skumme melk.
Perlebønne
Som oftest inneholder hvert kaffebær to bønner. Iblant dannes det et bær med bare én bønne. Disse kalles perlebønner, på engelsk peaberries. De er kjent for sin fine, sterke smak og skilles ofte ut fra resten av innhøstingen og selges til en høyere pris.
Portafilter
En komponent i en espressomaskin med en filterkurv til oppbevaring av den malte kaffen under traktingen.
Fjerning av fruktkjøttet
Fjerningen av fruktkjøttet og det ytre skallet til kaffebæret for å avdekke kaffebønnen under den våte prosessen – rett etter at kaffebærene er høstet.
Rainforest Alliance
En internasjonal ideell organisasjon som arbeider for å bevare det biologiske mangfoldet og sikre bærekraftige inntektskilder. Kaffe med merket kommer fra, eller inneholder råvarer høstet fra, Rainforest Alliance-sertifiserte gårder eller skoger. Dette er også kjent som kaffe dyrket i skyggen, i motsetning til kaffe dyrket i solen. Dyrking i solen involverer rydding av skog, noe som går ut over dyrelivet.
Robusta
En kaffeart fra Coffea Canephora-planten. Den dyrkes for det meste i tropiske områder i Afrika og Sørøst-Asia, og blomstrer i høyder over havet på rundt 650 meter og ved temperaturer på mellom 24 og 29 ºC.
Stamper
En liten morterlignende enhet som brukes til å "stampe" (komprimere) den malte kaffen i portafilteret til en espressomaskin. Dette sikrer at varmt vann presses jevnt gjennom kaffen for å få en optimal ekstraksjon.
Tyrkisk kaffe
En bryggemetode for å klargjøre sterk og smaksrik ufiltrert kaffe. Finmalt kaffe kokes i en "cezve" (kanne) fylt med vann, vanligvis med sukker i. Den helles deretter i små kopper, og den malte kaffen får tid til å bunnfelle seg før den drikkes.
Våt prosess
Metoden som maskiner for prosessering av kaffebær bruker til å separere frøene fra fruktkjøttet til kaffebærene. Kaffebærene bløtlegges først for å gjøre ekstraksjonen lettere. Bønnene tørkes deretter i solen eller i mekaniske tørkere.