Coffea Arabica er verdens mest populære kaffebønne. Den vokser gjennom hele Sentral- og Sør-Amerika, østkysten av Afrika og visse områder av Asia. Den krever spesielle jordsmonnforhold, stor høyde (600–2 000 meter over havet) og akkurat riktig balanse mellom varme og fuktighet.
Betegnelsen på noen som har fått spesialopplæring i å lage og servere forskjellige kaffetyper. Navnet kommer fra det italienske ordet for "bartender".
En sertifisering som garanterer at kaffen har blitt dyrket i skyggen under det naturlig dekket av en tropisk regnskog. Det beskytter regnskogen fra å bli ryddet til fordel for soldyrket kaffe, som i motsetning støtter svært få fuglearter.
Duften, aromaen, nesen og ettersmaken av nytraktet kaffe.
Den modne frukten fra kaffetreet. Frøene blir til grønne kaffebønner når de ekstraheres fra frukten.
Kaffe der 97 % eller mer av den naturlige koffeinen er fjernet, klassifiseres som koffeinfri. Den milde stimulansen ekstraheres fra kaffebønnen i sin grønne (ubrente) tilstand. Det finnes flere forskjellige metoder, men alle bruker vann.
Drypptrakting, også kjent som filterkaffe eller overhelling, er en metode der varmt vann helles over malt kaffe i et filter. Deretter drypper brygget, ved hjelp av tyngdekraften, gjennom filteret og ned i kannen eller koppen.
Kaffebær tørkes enten med eksponering for sol eller i en mekanisk tørker. Det harde, innskrumpede skallet fjernes deretter fra bønnen for hånd eller maskinelt.
Dette er hvor mye av kaffen vannet trekker ut under traktingen. Optimal ekstraksjon avhenger av en rekke faktorer som traktetid, temperatur og malingsgrad. Underekstrahert kaffe kan smake surt, mens overekstrahert kaffe kan smake bittert.
Fair Trade-sertifisert kaffe er en del av en sosial bevegelse der målet er å heve inntektene og levestandarden til småbønder over hele verden, særlig de i utviklingsland. Det fremmer også bærekraft og bidrar til å beskytte miljøet.
Mokka er en bønne av høy kvalitet fra Coffea Arabica-planten, som er naturlig hjemmehørende i Jemen. Den har navnet sitt fra havnebyen Mocha, som en gang var en blomstrende eksportør av kaffe fra det 15. til det 19. århundret. Det må ikke forveksles med kaffe tilsatt sjokoladesmak, også kjent som mokka.
Sertifiseringen organisk garanterer at kaffen har ikke vært utsatt for ugressmidler, plantevernmidler, insektmidler eller kommersielt produsert gjødsel.
En dampstav som brukes til å skumme melk.
Som oftest inneholder hvert kaffebær to bønner. Iblant dannes det et bær med bare én bønne. Disse kalles perlebønner, på engelsk peaberries. De er kjent for sin fine, sterke smak og skilles ofte ut fra resten av innhøstingen og selges til en høyere pris.
En komponent i en espressomaskin med en filterkurv til oppbevaring av den malte kaffen under traktingen.
Fjerningen av fruktkjøttet og det ytre skallet til kaffebæret for å avdekke kaffebønnen under den våte prosessen – rett etter at kaffebærene er høstet.
En internasjonal ideell organisasjon som arbeider for å bevare det biologiske mangfoldet og sikre bærekraftige inntektskilder. Kaffe med merket kommer fra, eller inneholder råvarer høstet fra, Rainforest Alliance-sertifiserte gårder eller skoger. Dette er også kjent som kaffe dyrket i skyggen, i motsetning til kaffe dyrket i solen. Dyrking i solen involverer rydding av skog, noe som går ut over dyrelivet.
En kaffeart fra Coffea Canephora-planten. Den dyrkes for det meste i tropiske områder i Afrika og Sørøst-Asia, og blomstrer i høyder over havet på rundt 650 meter og ved temperaturer på mellom 24 og 29 ºC.
En liten morterlignende enhet som brukes til å "stampe" (komprimere) den malte kaffen i portafilteret til en espressomaskin. Dette sikrer at varmt vann presses jevnt gjennom kaffen for å få en optimal ekstraksjon.
En bryggemetode for å klargjøre sterk og smaksrik ufiltrert kaffe. Finmalt kaffe kokes i en "cezve" (kanne) fylt med vann, vanligvis med sukker i. Den helles deretter i små kopper, og den malte kaffen får tid til å bunnfelle seg før den drikkes.
Metoden som maskiner for prosessering av kaffebær bruker til å separere frøene fra fruktkjøttet til kaffebærene. Kaffebærene bløtlegges først for å gjøre ekstraksjonen lettere. Bønnene tørkes deretter i solen eller i mekaniske tørkere.
You are about to visit a Philips global content page
Continue