1
0

Handlekurv

Det ligger for øyeblikket ingen varer i handlekurven din.

    Produkter

    Visste  

    du at?

    Brente bønner – mørkere brente bønner har mindre koffein

    Mørkere brente bønner har mindre koffein

     

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Det finnes over 50 kaffearter

    Over 50 arter

     

    Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.
    Selv om det finnes over 50 kaffearter, brukes bare to – Arabica og Robusta – i kommersiell produksjon. Arabica er den mest populære. 70 % foretrekker den fremfor Robusta.
    Bærene fra Coffea-planten

    Kaffen kommer fra et bær

     

    Kaffebønner er faktisk frøene inni bærene fra Coffea-planten.

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Kaffe ble oppdaget av geiter

    Kaffe ble oppdaget av geiter

     

    Ifølge et afrikansk sagn så en etiopisk gjeter kalt Kaldi geitene sine "danse" etter å ha spist på bærene til en kaffebusk.

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Kaffe kan drive en bil

    Kaffe kan drive en bil

     

    Resirkulert malt kaffe kan omdannes til rent og billig biodrivstoff. Det er ikke satt i kommersiell drift ennå, så du trenger ikke å spare på kafferestene riktig ennå!

    Det drikkes 29 000 kopper per sekund rundt om i verden

    900 milliarder kopper

     

    Det er omtrent så mange kopper kaffe som konsumeres årlig over hele verden. Det utgjør 2,5 milliarder kopper per dag eller 29 000 kopper per sekund!

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Kaffebønner har 800 smaksegenskaper

    Flere smaker enn vin

     

    Kaffebønner har hele 800 smaksegenskaper som sansene våre kan registrere. Til sammenligning har vin "bare" 400. Det er brenningsteknikkene som bestemmer hvor mange toner vi får ut av de grønne rå bønnene. Det er litt som vinsmaking å finne favorittkaffen sin.

    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.
    Jo lenger en bønne brennes, og jo mørkere den blir, jo mer koffein fordamper.

    Kaffe

    Terminologi

    Arabica
    Arabica-bønner
    Coffea Arabica er verdens mest populære kaffebønne. Den vokser gjennom hele Sentral- og Sør-Amerika, østkysten av Afrika og visse områder av Asia. Den krever spesielle jordsmonnforhold, stor høyde (600–2 000 meter over havet) og akkurat riktig balanse mellom varme og fuktighet.
    Barista
    Barista som lager kaffe
    Betegnelsen på noen som har fått spesialopplæring i å lage og servere forskjellige kaffetyper. Navnet kommer fra det italienske ordet for "bartender".
    Bird-Friendly
    En sertifisering som garanterer at kaffen har blitt dyrket i skyggen under det naturlig dekket av en tropisk regnskog. Det beskytter regnskogen fra å bli ryddet til fordel for soldyrket kaffe, som i motsetning støtter svært få fuglearter.
    Bouguet
    Bouquet
    Duften, aromaen, nesen og ettersmaken av nytraktet kaffe.
    Cherry
    Cherry
    Den modne frukten fra kaffetreet. Frøene blir til grønne kaffebønner når de ekstraheres fra frukten.
    Koffeinfri
    Koffeinfri
    Kaffe der 97 % eller mer av den naturlige koffeinen er fjernet, klassifiseres som koffeinfri. Den milde stimulansen ekstraheres fra kaffebønnen i sin grønne (ubrente) tilstand. Det finnes flere forskjellige metoder, men alle bruker vann.
    Drypptrakting
    Drypptrakting
    Drypptrakting, også kjent som filterkaffe eller overhelling, er en metode der varmt vann helles over malt kaffe i et filter. Deretter drypper brygget, ved hjelp av tyngdekraften, gjennom filteret og ned i kannen eller koppen.
    Tørkeprosessen
    Prosessen med å tørke kaffe
    Kaffebær tørkes enten med eksponering for sol eller i en mekanisk tørker. Det harde, innskrumpede skallet fjernes deretter fra bønnen for hånd eller maskinelt.
    Ekstraksjon
    Kaffeekstraksjon
    Dette er hvor mye av kaffen vannet trekker ut under traktingen. Optimal ekstraksjon avhenger av en rekke faktorer som traktetid, temperatur og malingsgrad. Underekstrahert kaffe kan smake surt, mens overekstrahert kaffe kan smake bittert.
    Fair Trade
    Fair Trade-sertifisert kaffe er en del av en sosial bevegelse der målet er å heve inntektene og levestandarden til småbønder over hele verden, særlig de i utviklingsland. Det fremmer også bærekraft og bidrar til å beskytte miljøet.
    Mokka
    Mokkabønner
    Mokka er en bønne av høy kvalitet fra Coffea Arabica-planten, som er naturlig hjemmehørende i Jemen. Den har navnet sitt fra havnebyen Mocha, som en gang var en blomstrende eksportør av kaffe fra det 15. til det 19. århundret. Det må ikke forveksles med kaffe tilsatt sjokoladesmak, også kjent som mokka.
    Organisk
    Organiske kaffebønner
    Sertifiseringen organisk garanterer at kaffen har ikke vært utsatt for ugressmidler, plantevernmidler, insektmidler eller kommersielt produsert gjødsel.
    Pannarello
    Panarello
    En dampstav som brukes til å skumme melk.
    Perlebønne
    Perlebønner
    Som oftest inneholder hvert kaffebær to bønner. Iblant dannes det et bær med bare én bønne. Disse kalles perlebønner, på engelsk peaberries. De er kjent for sin fine, sterke smak og skilles ofte ut fra resten av innhøstingen og selges til en høyere pris.
    Portafilter
    Kaffeportafilter
    En komponent i en espressomaskin med en filterkurv til oppbevaring av den malte kaffen under traktingen.
    Fjerning av fruktkjøttet
    Fjerning av fruktkjøttet til kaffen
    Fjerningen av fruktkjøttet og det ytre skallet til kaffebæret for å avdekke kaffebønnen under den våte prosessen – rett etter at kaffebærene er høstet.
    Rainforest Alliance
    En internasjonal ideell organisasjon som arbeider for å bevare det biologiske mangfoldet og sikre bærekraftige inntektskilder. Kaffe med merket kommer fra, eller inneholder råvarer høstet fra, Rainforest Alliance-sertifiserte gårder eller skoger. Dette er også kjent som kaffe dyrket i skyggen, i motsetning til kaffe dyrket i solen. Dyrking i solen involverer rydding av skog, noe som går ut over dyrelivet.
    Robusta
    Robusta-bønner
    En kaffeart fra Coffea Canephora-planten. Den dyrkes for det meste i tropiske områder i Afrika og Sørøst-Asia, og blomstrer i høyder over havet på rundt 650 meter og ved temperaturer på mellom 24 og 29 ºC.
    Stamper
    Kaffestamper
    En liten morterlignende enhet som brukes til å "stampe" (komprimere) den malte kaffen i portafilteret til en espressomaskin. Dette sikrer at varmt vann presses jevnt gjennom kaffen for å få en optimal ekstraksjon.
    Tyrkisk kaffe
    Tyrkisk kaffe
    En bryggemetode for å klargjøre sterk og smaksrik ufiltrert kaffe. Finmalt kaffe kokes i en "cezve" (kanne) fylt med vann, vanligvis med sukker i. Den helles deretter i små kopper, og den malte kaffen får tid til å bunnfelle seg før den drikkes.
    Våt prosess
    Våt prosess for kaffe
    Metoden som maskiner for prosessering av kaffebær bruker til å separere frøene fra fruktkjøttet til kaffebærene. Kaffebærene bløtlegges først for å gjøre ekstraksjonen lettere. Bønnene tørkes deretter i solen eller i mekaniske tørkere.