Kaffe
Avkalking av kaffemaskin

Slik avkalker du din
PHILIPS-kaffemaskin

Instruksjoner for avkalking
 

Klikk på logoen til kaffemaskinen din for å få riktig avkalkingsinformasjon


 

Hva er kalk eller kalkavleiringer?
 

Hardt vann har høye nivåer av kalk og magnesium, som er viktige stoffer for kroppen. Men når vannet varmes opp i kaffemaskinen, blir kalk- og magnesiumsaltene brutt ned og danner kalkavleiringer. Disse avleiringene påvirker blant annet vannkokeren og pumpen i kaffemaskinen. Områder der vannet står stille lengst, som for eksempel i vannkokeren, blir mest utsatt for kalkavleiringer.

Hvordan påvirker kalkavleiringer kaffemaskinen?

Å avkalke kaffemaskinen hjelper deg med følgende:

• Forlenger kaffemaskinens levetid

• Sikrer at du alltid får riktig volum kaffe i koppen
• Sikrer at kaffen har perfekt temperatur
• Minimerer lydnivået
• Du slipper unødige reparasjonskostnader
• Sikrer en perfekt crema
• Sikrer perfekt smak på kaffen

Oppbygging av kalk over lengre tid bremser vannflyten og skaper et varmeproblem i kaffemaskinen, noe som etter hvert kan føre til blokkeringer i kaffesystemet. Dette innebærer at mengden kaffe som kommer ut av maskinen gradvis vil avta og at kaffetemperaturen blir lavere enn vanlig. Etter hvert som det bygger seg opp mer og mer kalk, vil reduksjonen i vannflyten føre til at pumpen må arbeide hardere, noe som fører til at maskinen vil bråke adskillig mer.

 

Hvis kaffemaskinen din har ovennevnte problem, bør du umiddelbart avkalke maskinen. Dersom du ikke avkalker, vil kaffemaskinen etter en stund slutte å fungere. En maskin som har sluttet å fungere fordi den ikke har blitt avkalket, vil ikke få dekket reparasjonskostnadene av garantien.

Hvordan påvirker kalkavleiringer kaffens crema?

Crema er det gyllenbrune skumlaget på toppen av kaffen. En perfekt espresso-crema skal være gyllenbrun, tykk og smake søtt. Siden kalkavleiringer reduserer trykket og vannflyten i maskinen, vil cremaen etter hvert bli betydelig tynnere i en maskin som ikke har blitt ordentlig avkalket.

Hvordan påvirker kalkavleiringer smaken på kaffen?

Dersom du ikke avkalker kaffemaskinen, vil kalken etter en stund dekke veggene inne i maskinens vannkoker. Det betyr at vannkokeren vil fungere mye dårligere og at kaffen ikke lenger blir like varm. Dessuten kan avleiringene falle av, noe som fører til at små kalkflak kommer ut i den varme drikken.

 

Kalkflakene er høykonsentrerte mineraler som kan påvirke smaken på kaffen. Flakene kan forekomme i flere farger, noe som tyder på at de har blitt blandet med andre mineraler og metaller. En enkel og sikker metode for å slippe avleiringer i morgenkaffen er å avkalke maskinen regelmessig.

Hvordan fjerner man kalkavleiringer i maskinen?
 

De fleste husholdningsapparater som varmer opp vann vil bygge opp kalkrester. Avkalkingsmiddel brukes for å løse opp kalken og føre den tilbake til vannet. Philips bruker den mest effektive løsningen for avkalking, som løser opp kalken uten at den skader kaffemaskinen. Vær nøye med å kun bruke godkjente avkalkingsmiddel fra Philips eller Saeco, så skader du ikke maskinen.

Hva skal jeg bruke for å avkalke maskinen? Hvorfor kan man ikke bruke eddik?

Eddik består hovedsakelig av eddiksyre og vann. Det er en vanlig misforståelse at man kan avkalke kaffemaskiner med eddik. Philips anbefaler å aldri bruke eddik til avkalking, men å kun bruke avkalkingsmiddel fra Philips eller Saeco. Du skal ikke bruke eddik fordi:

 

1. Den gjør ikke jobben! Eddik inneholder eddiksyre mens Philips avkalkingsmiddel består av sitronsyre og melkesyre. Eddik kan bryte ned visse avleiringer, men rengjør ikke kaffemaskinen like effektivt som Philips avkalkingsmiddel. For eksempel fjerner ikke eddik oljen som kaffebønnene kan etterlate.

 

2. Eddik etterlater en sterk lukt i maskinen. Oljerester i maskinen kan ta opp eddiken, noe som gir en besk smak på kaffen.

 

Unngå avkalkingsmidler som er baserte på mineralsyrer, slik som svovelsyre, saltsyre og sulfamidsyre. Disse avkalkingsmidlene kan skade kaffemaskinens rørsystem.


Klikk på produktene for mer informasjon.

Hvor ofte bør jeg avkalke maskinen?
 

Hvor ofte du skal avkalke maskinen avhenger hovedsakelig av følgende:
1. Hvor høyt kalk- og magnesiuminnhold det er i vannet der du bor (måles som vannets "hardhet")
2. Hvor mye kaffe du lager.

 

De fleste av våre kaffe- og espressomaskiner har en indikator som varsler når det er nødvendig å avkalke. For våre helautomatiske espressomaskiner er avkalking spesielt viktig, de har derfor vanligvis en funksjon som varsler når du skal avkalke. Dersom maskinen din ikke har en slik indikator, kan du bruke tabellen for å regne ut hvor ofte du bør avkalke. Et BRITA INTENZA + vannfilter gjør at du kun må avkalke halvparten så ofte.

Hvordan måler man vannets hardhet?

 

Du skal bruke en teststrimmel for å måle vannets hardhet (kalk- og magnesiuminnholdet i vannet fra springen). Dypp teststrimmelen i vannet i kun ett sekund, vent deretter ett minutt. Kontroller så teststrimmelen: se hvor mange ruter som har blitt markerte samt hvilken farge de har.

 

Må jeg avkalke eller måle vannets hardhet hvis jeg har et BRITA INTENZA + vannfilter installert i kaffemaskinen min?

Hvis du har et BRITA INTENZA + vannfilter installert i espressomaskinen eller kaffetrakteren din, må du kun måle vannets hardhet for å være sikker på at du har riktig avkalkingsfrekvens og for å stille inn filteret. Hvis du setter inn et vannfilter i den automatiske espressomaskinen din, trenger du kun å avkalke halvparten så ofte. Dessuten sørger filteret for at du får perfekt smak på kaffen.

 

Filtrert vann gjør det mulig for aromaene å utvikle seg fullt ut i kaffen. Still inn filteret på A (mykt vann), B (middels vann) eller C (hardt vann) og kontroller at filtertelleren er aktivert i menyen i den automatiske espressomaskinen din før du bruker den igjen. Du bør bytte ut filteret hver 3. måned eller når du får en melding på displayet.

Ring oss

22 97 19 50
Mandag til fredag 09:00-18:00