Føler du deg
nedfor og deprimert?

Vanlig å føle seg nedstemt på vinteren

 

Å føle seg nedstemt og deprimert kan ha mange forskjellige årsaker, det er ofte ufarlig og bruker gå over av seg selv. Her i Norden er det i tillegg mange som føler seg nedstemte når høsten kommer. På vinterhalvåret er det ikke like mye naturlig dagslys og dagene er kortere. Det er ikke så rart at vi påvirkes av mangelen på lys. Når lyset endrer seg med årstidene, blir kroppens naturlige rytme forstyrret. På vinteren får vi mindre lys og melatoninnholdet kommer ut av balanse, noe som gjør at vi føler oss trøttere enn vanlig. Det er med andre ord veldig vanlig å føle seg litt nedstemt på vinterhalvåret. Du orker ikke så mye som på sommeren, og har heller ikke lyst til å gjøre like mye.

Tips til vintertrøtte:

  • Vær utendørs så mye som mulig
  • Unngå solbriller
  • Sett av tid til trening
  • En energilampe kan ha oppkvikkende effekt

Forebygg sesongavhengig depresjon

 

Et godt tips for å forebygge problemene ved sesongavhengig depresjon er å forsøke å være utendørs så mye som mulig. Unngå å ha på solbriller, siden det minsker muligheten for kroppen til å tilgodegjøre seg dagslyset. Det er også bra for kroppen med mosjon. Hvis du føler deg nedstemt og deprimert er det ekstra viktig med fysisk aktivitet, siden endorfiner frigjøres ved fysisk aktivitet og kan få deg til å føle deg mer fornøyd. Hvis det er lite dagslys kan det være bra å bruke en energilampe. En energilampe etterligner naturlig dagslys og kan ha en oppkvikkende effekt som forbedrer humøret. De dagene energinivået er lavt og du føler deg trøtt, fremmer en energilampe livskraften på en naturlig måte.

Langvarig nedstemthet

 

Iblant kan følelsen av nedstemthet bli langvarig. Du kan få symptomer som konsentrasjonsvansker, manglende interesse for ting du tidligere likte å gjøre og opplever en minsket evne til å føle glede. Hvis symptomene blir så alvorlige at de påvirker det sosiale livet og jobben din bør du alltid kontakte lege eller psykolog for å få diagnose og behandling.

philips-lysterapi

Når skal jeg søke hjelp for depresjon?

 

Hvis symptomene er alvorlige og påvirker det sosiale livet og jobben din skal du alltid søke hjelp. Det er cirka 1–3 % av befolkningen som har alvorligere problemer med sesongavhengig depresjon. Har du følt deg deprimert og nedstemt i minst to uker* og har symptomer på depresjon, bør du kontakte lege eller en psykiatrisk legevakt. Du kan ringe fastlegen for å få råd om hva du skal gjøre.

*Ifølge Vårdguiden 1177 (Sverige)

Les mer

Philips lysterapi

Les mer om Philips lysterapi

Philips Wake-Up Lights

Sovne og våkne bedre

Philips EnergyLights

Få energien tilbake

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Nettstedet vises best med den nyeste versjonen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.