Lesetid: 5 Min
Hvis du har vurdert å gå ut av kaffekomfortsonen din, kan det være forvirrende å bestemme hvilken kaffedrikk du vil prøve neste gang. Det er så mange alternativer. Og hva er egentlig en cappuccino? Hva er en flat white kaffe? Hvordan skiller en latte seg fra en macchiato? Og, hva betyr egentlig macchiato?
Her er jukselappen din slik at du vet nøyaktig hva du bestiller neste gang du besøker din lokale barista. Hvis du er nysgjerrig, har vi enda mer informasjon om ulike typer kaffe. Og når du først har en bedre forståelse, vil du kanskje prøve å lage dem hjemme.
Først ut, kaffe latte. Denne drinken er espresso blandet med steamet melk og toppet med melkeskum. Caffé latte kom opprinnelig fra Italia, men økte raskt i popularitet over hele verden. Det sies at Italias tradisjonelle cappuccino er hvor ideen til den mer "amerikanske" latten kom fra. Til tross for likhetene, er latte og cappuccino helt forskjellige espressodrikker .
Neste på listen vår over drikker laget av espresso og melk: Hva er latte macchiato og hvordan skiller den seg fra standard macchiato-kaffe?
Som en latte lages en cappuccino med espresso, steamet melk og et lag melkeskum på toppen. Forskjellen mellom de to er at cappuccino har et høyere skuminnhold enn latte. Den gode nyheten er at metoden for å lage begge er den samme til du skal skumme melken.
For en ekte kaffebaropplevelse trenger du en espressomaskin for din første ingrediens: espressoen. For melkekomponentet kan du enten bruke en maskin som gjør alt for deg, eller steame manuelt:
3200-serien
Helautomatisk espressomaskin
EP3246/70
2200-serien
Helautomatisk espressomaskin
EP2230/10
Hvis du har sett en latte macchiato før, lurer du sannsynligvis på hvordan den får sitt ikoniske lagdelte utseende. Men først og fremst: hva er macchiato? En macchiato er egentlig en hybrid mellom en latte og en pur espresso. Den har ikke så mye melkeinnhold som en latte eller cappuccino, men den er mer dempet enn en espresso. Denne drinken stammer også fra Italia og ble populær som pick-me-up midt på dagen, siden den ikke er like sterk som en espresso, men sterkere enn den vanlige morgen-cappuccinoen.
Macchiato oversettes som "merket" eller "flekket" - noe som gir mening, siden konseptet bak en espresso macchiato er å "flekke" espressoen med en skvett melk. En latte macchiato er akkurat det motsatte av en espresso macchiato - i dette scenariet er det espressoen som "flekker" den steamede melken.
Med en latte helles melken over espressoen. Men for å skape det lagdelte utseendet til en latte macchiato, er nøkkelen å helle espressoen veldig sakte over den steamede melken. Faktisk bruker noen baristaer en skje for å bremse farten. Inspirert? Du kan enkelt lære å lage macchiato selv.
Du kan tenke på denne siste drikken av espresso og melk som en mini-latte. En flat white er rett og slett en espresso med mikroskummet melk og uten skum på toppen. Hva, sa du? Mikroskum er en mer raffinert type steamet melk som inneholder mindre bobler.
For å lage mikroskum, hold steamdysen høyt oppe i muggen for å injisere varm luft i melken. Deretter dypper du dysen dypere ned i melkemuggen for å skape en boblebadeffekt. Denne metoden lar melken renne gjennom espressoen, i motsetning til latte-skum som er tykkere og har mindre flytende konsistens.
Nå som du kjenner de forskjellige drikkene av espresso og melk, trenger du aldri å spørre «hva er en caffè latte?» igjen. Du kan drikke utenfor boksen og lage din egen hjemme, eller til og med bli din egen barista ved å investere i en espressomaskin.
Eksklusive kampanjer og kuponger
Produktlanseringer
Tips og triks