Ikke vekk meg: en million mennesker skal kartlegges for farlig søvnlidelse


Philips vil kartlegge obstruktiv søvnapne – en forløper til diabetes og hjertesykdom

mars 14, 2013

Nordic – Snorker du mye? Vær på vakt: det er et av de viktigste tegnene på en lidelse som kan føre til alvorlige, kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom.

 

I et forsøk på å hjelpe pasienter med obstruktiv søvnapne (OSA) til å bli klar over og bli frisk av denne lidelsen, annonserte Royal Philips Electronics (NYSE PHG, AEX: PHIA) i dag at de i de neste fem årene vil kartlegge en million mennesker over hele verden for OSA.

 

Philips' program, som samsvarer med selskapets uttalte engasjement for å bedre tilgangen til helsetjenester og redde liv, omfatter kartlegging i hele Nord-Amerika, Europa og Asia. Programmet bruker en nettbasert risikovurdering som finnes på nettstedet til "World Sleep Day" Personer med symptomer eller som tror at de kan være i faresonen oppfordres til å ta risikotesten. Når testen er fullført, får man et risikonivå for OSA og oppfordres eventuelt til å kontakte lege.

 

"Obstruktiv søvnapne tærer på helsen til dem som rammes og kan være et forstadium til potensielt livstruende sykdommer", sa Brent Shafer, CEO i Philips Home Healthcare Solutions. "Målet er å bruke våre innovative løsninger til å hjelpe OSA-pasienter å identifisere og bekjempe denne svært alvorlige lidelsen.

 

Obstruktiv søvnapne er en av de vanligste søvnlidelsene og rammer fem til seks prosent av den voksne befolkningen1. Sykdommen kjennetegnes av en innsnevring eller tetting av de øvre luftveiene slik at åndedrettet hindres når man sover.

 

Søvn beskrives ofte som "den tredje grunnpilaren for god helse" etter kosthold og mosjon. Philips' forskning viser at mer enn to tredjedeler av alle mennesker med søvnapne ikke har fått en diagnose.

 

Vektøkning er den vanligste årsaken til obstruktiv søvnapne. Andre tegn og symptomer på søvnapne er2:

  • Hyppig, kraftig snorking
  • Pustepauser eller gisping etter luft
  • Overvekt
  • Sovner ofte i situasjoner som for eksempel når man leser eller ser på TV.
  • Høyt blodtrykk

 

Gå inn på risikovurdering for å finne ut om du er i faresonen for obstruktiv søvnapne eller få mer informasjon om den internasjonale søvndagen World Sleep Day 2013 www.philips.com/worldsleepday, og hva som skjer i ditt lokalområde.

 


 

1Young T et al. (2002). Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective (Epidemiologi ved obstruktiv søvnapne: et folkehelseperspektiv“”. Am J Respir Crit Care Med, 165, 1217-1239. 
2Young T, Skatrud J, Peppard PE. Risk factors for obstructive sleep apnea in adults (Risikofaktorer for obstruktiv søvnapne hos voksne). JAMA. 2004 Apr 28;29:2013-6.

For mer informasjon ta kontakt med:

Käthryn Cars
Corporate Communications Nordic
Tel.: +46 708 32 20 22
E-post: Kathryn.cars@philips.com

 

Maryellen Bizzack
Philips Home Healthcare Solutions
Tel.: +1(724) 387-5006
E-post: maryellen.bizzack@philips.com

.

Om Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) er et selskap innen helse og velvære som fokuserer på å forbedre menneskers liv gjennom relevante innovasjoner innen områdene helse, livsstil og lys. Hovedkontoret ligger i Nederland, og Philips hadde i 2012 en omsetning på 24,8 milliarder Euro og 118 000 ansatte i over 100 land. Selskapet er markedsledende innen hjerte- og akuttbehandling og omsorg i hjemmet, energieffektive lysløsninger og nye lyssystemer. Philips er dessuten ledende innen barbering og grooming for menn, bærbar underholdning og tannhelseprodukter. Nyheter fra Philips finnes her: www.philips.com/newscenter.

.