Barn liker å hjelpe til på kjøkkenet og synes ofte det er stas å spise mat som de har vært med på å lage. Prøv å la barnet få være med på matlagingen så ofte som mulig.
Du kan la barnet hjelpe til med enkle oppgaver som å legge mat på et fat eller å røre i sausen. Å røre i mat eller veie og telle ingredienser er oppgaver som gir god trening i koordinasjon og matematikk, i tillegg til grunnleggende evner i matlaging.
Å lage mat sammen kan være veldig hyggelig så lenge du ikke har hastverk. Du må tåle litt søl og noen bommerter, men sørg for at barnet ikke brenner seg. Alle gjør noen tabber, men barnet får mye igjen for å være med på matlagingen.
Cottage Cheese-dip med grønnsakstenger og bakt potetløv
Barn synes det er veldig gøy å velge pizzafyllet selv. Dette er også en fin aktivitet når flere barn er sammen. La de bruke fantasien til å lage ansikter eller figurer på pizzaen. Pizza bør serveres med grønnsaker ved siden av.
2 pizzabunner, tilgjengelig i de fleste supermarkeder
6 spiseskjeer tomatpuré eller tomatsaus
1 ts tørket oregano
Ulike oppskårne grønnsaker i hver sin skål, f.eks. paprika, squash, sopp, tomater og maiskorn
45 gram skinke eller ferdigstekt kylling i små biter
4 spiseskjeer raspet ost (cheddar og parmesan)
6–8 tynne skiver med mozarellaost
Voksen: Skjær opp grønnsakene.
Barn: Smør tomatpuré eller tomatsaus på pizzabunnen. Strø på oregano. Legg på grønnsaker og kjøtt etter eget ønske. Strø på raspet ost og legg på noen mozarellaskiver.
Voksen: Sett pizzaen i ovnen og la den steke til osten bobler og begynner å bli brun.
Server med selleri, agurk eller en salat
Nok til 2–4 porsjoner
Hvis du kutter opp grønnsakene og koker pastaen, kan barnet blande ingrediensene sammen. Dere kan snakke om de forskjellige fargene på grønnsakene mens dere lager maten. Egner seg godt til lunsj om du tilsetter tynne skiver med laks eller skinkebiter.
330 gram pastaskruer eller en annen type pasta
1 spiseskje med olje
170 gram ulike grønnsaker som brokkoli, selleri, gulrøtter, squash, agurk, sukkererter, rød og grønn paprika, vårløk, aspargesbønner og cherrytomater.
Til dressingen:
Saften fra 1 sitron eller lime
1 spiseskje balsamicoeddik
1 spiseskje hakket persille
1 spiseskje hakket basilikum
45 gram revet parmesanost
1 spiseskje mild sennep
En klype svart pepper
Voksen: Sett en stor gryte med vann til koking. Tilsett 1 spiseskje olivenolje og pastaen. Sett på lokk, skru ned varmen og la det putre i 10–12 minutter til pastaen er ferdig. Hell av vannet, skyll med varmt vann og la pastaen kjøle seg ned. Kutt opp gulrøtter, selleri, squash og agurk i stenger. Kutt av endene på sukkerertene.
Barn: Brekk opp brokkolien til små buketter.
Voksen: Kutt paprika, vårløk og aspargesbønner i tynne skiver. Legg alle grønnsakene utenom agurkene og tomatene i en kjele med kokende vann. La de putre i ca. 3 minutter. Hell av vannet og avkjøl.
Barn: Legg pastaen sammen med de kokte grønnsakene og bland inn agurk og tomat. Lag dressingen og hell det over salaten. Vend salaten.
Tilberedningstid: 25 minutter
Gir 4–6 porsjoner
Som variasjon kan du smelte litt sjokolade og la barnet dyppe én ende i sjokoladen. Avkjøl og server med frukt som dessert.
1 stort egg
3 strøkne spiseskjeer hvitt sukker
4 strøkne spiseskjeer hvetemel
1–2 ts melis
Voksen: Forvarm ovnen til 200 °C. Smør to stekebrett og finn frem alle ingrediensene sammen med barnet.
Barn: Kakk eggene (med hjelp) i en bolle. Mål opp og tilsett sukker.
Voksen og barn sammen: Bruk den elektriske hjulvispen og visp egg og sukker til en tykk eggedosis. Dette tar noen minutter, så du må kanskje gjøre det ferdig uten barnet.
Barn: Mål opp mel og sikt det over røren, halvparten av gangen. Vend sammen med en skje (du må vise barnet hvordan man vender inn og ikke bare rører, siden det er viktig at røren holder seg luftig). Legg gode og fulle skjeer av blandingen på et smurt stekebrett. Sørg for at det er plass nok mellom dem til at de kan heve.
Voksen: Stek i 7–10 minutter til kakene er gylne og luftige. Ta kakene ut av ovnen og la de kjøle seg ned noen sekunder før du løfter dem over på en rist.
Barn: Bruk en liten sil til å drysse melis på kakene.
Smaker best lunkne.
Tilberedningstid: 10 minutter
Blir 10–12 sponge drops
Denne desserten er morsom for barnet å lage. Bruk sesongens myke frukter eller hermetisk frukt i lake.
4 sponge drops eller 2 skiver rullekake
2 spiseskjeer appelsinjus
1 moden fersken, i skiver
Ca. 12 jordbær, skylt og renset
150 ml ferdig vaniljesaus eller hjemmelaget vaniljesaus
2 ts pisket krem – valgfritt
Strøssel til å drysse på toppen – valgfritt
Barn: Legg to sponge drops eller én skive rullekake i to små suffléformer. Hell en spiseskje appelsinjus over hver av kakebasene og legg på ferskenskivene og jordbærene. Hell på litt vaniljesaus og topp desserten med pisket krem og strøssel.
En veldig enkel og morsom lunsj dere kan lage sammen. Bruk gjerne andre typer frukt eller grønt til å lage ansiktene.
1 stor, vanlig riskake
2 spiseskjeer smøreost eller hummus
3 rosiner
1 tynn epleskive, formet som en munn
Litt finrevet gulrot
Voksen: Del eplet i fire deler, fjern kjernehuset og kutt av en tynn skive. Riv gulroten.
Barn: Smør riskaken med smørosten eller hummusen og lag et ansikt av rosinene og epleskiven. Dryss revet gulrot på som hår eller skjegg.
Server med flere eplebiter eller med grønnsaksstenger.
Tilberedningstid: 5–10 minutter
Nok til ett fjes
Disse er morsomme mellommåltider som flere barn kan lage sammen.
1 rødt eple
3–4 spiseskjeer fint peanøttsmør
Puffet ris
Voksen: Kutt eplet i skiver og klapp dem tørre med et papirtørkle (dette gjør det enklere for peanøttsmøret å feste seg). Smør én side av epleskivene med peanøttsmør. Sett to og to eplebiter sammen og klem til slik at peanøttsmøret tyter litt ut fra skallsiden. Lag tenner ved å sette 4-5 puffede riskorn fast i peanøttsmøret som har tytt ut (det røde epleskallet er leppene).
Tilberedningstid: 10 minutter
Blir 5–6 eplesmil
2 vårløk, hakket
1/4 eller 1/2 rød paprika, finhakket
1/4 ts dijon-sennep
1/2 ts tørkede urter
Ulike grønnsaker som selleri, gulrot og brokkoli. Kuttet i stenger eller små biter
Voksen: Kutt og gjør klar grønnsakene. Et eldre barn kan hjelpe til under oppsyn.
Barn: Legg alle grønnsakene i en bolle, mål opp urtene og sennepen, og bland alt sammen.
Server med grønnsaksstenger
Tilberedningstid: 10 minutter
55 gram sjokolade/melkesjokolade
Voksen: Kutt endene på bananen, men ikke fjern skallet. Forvarm ovnen til 180 °C.
Barn: Legg bananene på folie på et stekebrett. Brekk sjokoladen i små biter.
Voksen: Lag et snitt langs bananen. Kutt dypt nok til at du kommer gjennom skallet og det øverste laget av fruktkjøtt.
Barn: Dytt sjokoladebitene ned i snittet og pakk inn bananen i folien.
Voksen: Sett stekebrettet i ovnen og la bananene bake i 25 minutter.
Ta bananene ut av ovnen og fjern folien. Bananskallet vil nå være svart, men innholdet kan spises ut av skallet med en skje.
Nok til 2–4 porsjoner
Barn elsker å plukke sin egen frukt og bær. Og det å lage syltetøy av egenplukket frukt og bær gir en god prestasjonsfølelse. Dette syltetøyet er også fullt av flavonoider og helt uten tilsetningsstoffer.
1 kg egenplukket bringebær
1 kg sukker
Barn: Vask bærene og legg dem til tørk på litt kjøkkenpapir. Legg bringebærene i en stor kjele og mos dem med en potetstapper.
Barn: Vei opp sukker. Vask to syltetøyglass, tørk dem og plasser dem i ovnen så de tørker helt og blir litt varme.
Voksen: Kok opp bringebærene sakte over lav varme. Tilsett sukker og bland det inn med en tresleiv. La det koke i 5 minutter til. Drypp et par dråper på en skål, og la barnet se om dråpene får et belegg og holder formen slik at de ikke renner av skålen. Hvis de ikke får et belegg, koker du i fem minutter til og sjekker igjen. Når syltetøyet er ferdig, heller du det over i de varme og tørre syltetøyglassene. La syltetøyet kjøle seg ned litt, men sett på lokket mens syltetøyet fremdeles er varmt. Hvis syltetøyet ikke skal spises med det første, må du sørge for at glasset er veldig fullt for at det ikke skal oppstå mugg.
Tilberedningstid: 20 minutter
Blir omtrent to store syltetøyglass.
Opplysningene i disse artiklene er kun ment som generelle råd og skal ikke erstatte råd fra helsevesenet. Hvis du eller noen i familien din har symptomer eller helsetilstander som er alvorlige eller vedvarende, eller du trenger medisinsk rådgivning, ta kontakt med helsepersonell. Philips Avent er ikke ansvarlig for eventuelle skader som følge av informasjonen på dette nettstedet.
SCF182/24
Sterilisering av utstyr
Begynne med fast føde
Større utvalg innen babymat
Smårollingmat – et balansert kosthold