Oppskrifter for spedbarn og smårollinger
Den første maten til babyen bør bestå av puré lagd av en type frukt eller grønt. Introduser babyen gradvis for nye typer.
Eple- og pæremos
De fleste typer frukt og grønt kan tilberedes på den samme grunnleggende måten. Du kan godt begynne med fersken, eple, pære, banan, gresskar, blomkål eller brokkoli. Én frukt er som regel nok til én porsjon.
Ingredienser
1 eple
1 pære
Nok til to porsjoner.
Andre fine fruktkombinasjoner er banan og aprikos, eller fersken og plomme.
Metode
- Skrell eplet og pæren
- Fjern kjernehuset, og del opp frukten
- Tilsett ti spiseskjeer vann i en liten gryte
- Kok eplet og pæren ved lav temperatur til de er møre
- Lage puré med hurtigmikser eller potetstapper
Tilbake til oppskrifter
Brokkoli- og potetmos
Ingredienser
1 potet
1 liten brokkoli
Nok til to porsjoner.
Andre fine grønnsakskombinasjoner er erter, gulrøtter, marg og søtpotet.
Metode
- Fjern stilkene på brokkolien, og del den opp i buketter
- Skrell, del opp og kok poteten
- Legg brokkolien i en dampkoker som plasseres over en kjele med kokende vann
- Dekk til og damp i ca. 10 minutter eller til den er mør
- Lage puré med hurtigmikser eller potetstapper
Tilbake til oppskrifter
Herlig aubergine
Ingredienser
1 tomat, skåldet, uten frø og delt i biter
1/3 aubergine, skrelt og skivet
1 spiseskje rosiner
2 spiseskjeer kokt ris
En klype kanel (valgfritt)
Metode
- Legg aubergine og tomat i en gryte med vann
- Kok opp
- Tilsett rosiner, men ikke for mange siden rosiner lett kan dominere smaken
- Kok til det er mørt (omtrent 15 minutter)
- Smak til med kanel
- Sil ut vannet, men ta vare på noe i tilfelle maten må tynnes ut
- Tilsett ris, og lag puré av alle ingrediensene
- Server en porsjon og sett resten i kjøleskapet eller fryseren
Tilbake til oppskrifter
Kylling med tomat og potet
Ingredienser
1 tomat, skåldet, uten frø og delt i biter
1 liten potet, skrelt og i terninger
30 gram kyllingbryst, oppskåret
Metode
- Legg potet og kylling i en gryte med vann
- Kok opp
- La maten putre til det er mørt (omtrent 15 minutter)
- Tilsett tomat de siste to minuttene
- Sil ut vannet, men ta vare på noe i tilfelle maten må tynnes ut
- Lag puré
Tilbake til oppskrifter
Torsk med brokkoli
Ingredienser
1 liten potet, skrelt og i terninger
85 gram brokkoli, vasket, skrelt og finhakket.
30 gram torsk
Metode
- Kok opp vann med potet og brokkoli
- Tilsett torsk og la det putre til det er mørt (omtrent 15 minutter)
- Lag puré av maten og tilsett babyens melk til maten har riktig konsistens
Tilbake til oppskrifter
Fra seks- eller syvmånedersalderen kan babyen få mat med små, myke biter som gir god tyggetrening.
Grønnsaksblanding
Ingredienser
2 poteter, skrelt og i terninger
1 squash, vasket og delt i biter
1 aubergine, vasket og delt i biter
140 gram sopp, vasket og skivet
1 løk, skrelt og i skiver
Et par hvitløksfedd, skrelt
Kvaster med fersk rosmarin
Salt
Nykvernet pepper
Mild olivenolje
Holder til to voksne og en baby, og er klar på 60 minutter.
Metode
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- Smør en ildfast form med olivenolje
- Legg poteter og grønnsaker i formen
- Legg hvitløk og rosmarin innimellom grønnsakene
- Server babyen en porsjon uten hvitløk, løk, urter og krydder
- Sprut litt olivenolje på maten
- Stek maten midt i ovnen i 45 minutter. Dekk formen med aluminiumfolie de første 30 minuttene.
- De voksne kan smake til med salt og pepper
- Mos eller lag puré av maten til babyen
Tilbake til oppskrifter
Spagetti med saus
Ingredienser
40 gram spagetti
1 liten tomat, skåldet, uten frø og delt i biter
2 gulrøtter, skrelte og i skiver
1 spiseskje frosne erter
40 gram mager kjøttdeig
Mild olivenolje eller vegetabilsk margarin
Metode
- Kok spagettien etter anvisningen på pakken
- Kok gulrøtter og erter sammen med spagettien de siste fem minuttene
- Tilsett tomat det siste minuttet
- Varm opp olivenolje eller margarin, og stek kjøttdeigen til den er godt stekt (ca. ti minutter)
- Hell vannet av spagettien og grønnsakene, samtidig som du tar vare på noe av kokevannet
- Mos eller lag puré til du oppnår ønsket konsistens
Tilbake til oppskrifter
Kylling og ris
Ingredienser
55 gram brokkoli, vasket og finhakket
1/2 nektarin, skrelt, uten stein og i skiver
30 gram kyllingbryst, oppskåret
Mild olivenolje eller vegetabilsk margarin
40 gram ris
Metode
- Kok opp ca. 90 ml vann i en gryte
- Tilsett risen og la det småkokeTilsett brokkoli og nektarin de siste 6–8 minuttene
- Det meste av vannet vil fordampe
- Stek kyllingen i olivenolje eller margarin til den er godt stekt (ca. ti minutter)
- Vend kyllingen med risen, nektarinen og brokkolien
- Mos eller lag puré til du oppnår ønsket konsistens
Tilbake til oppskrifter
Ettåringer kan spise forskjellig typer mat og delta i familiemåltidene. Du kan begynne å tilsette små mengder salt i maten, men urter og kryddere er fremdeles best. Gi barnet tid til å bli kjent med nye smaker og konsistenser.
Couscous med grønnsaksmos
Ingredienser
110 gram couscous
1 tomat, skåldet, uten frø og delt i biter
1/4 løk, skrelles og finhakkes
1/2 rød eller gul paprika, skrelt og finhakket
1/4 squash, vasket og i terninger
Mild olivenolje eller vegetabilsk margarin
100 gram kjøttdeig
Tørkede urter
Metode
- Lag couscous etter anvisningen på pakken
- Varm olivenolje eller margarin i en stekepanne.
- Stek kjøttdeigen til den er gjennomstekt
- Tilsett løk, paprika, squash og tomat
- Smak til med tørkede urter
- La maten småkoke til det er mørt (ca. ti minutter)
- Server en porsjon og sett resten i kjøleskapet eller fryseren
Tilbake til oppskrifter
Pastamos
Ingredienser
55 gram pasta penne
2 tomater, skåldede, uten frø og hakket, eller 10–12 cherrytomater delt i to
1 spiseskje mild olivenolje eller vegetabilsk margarin
Basilikum
Ca. 14 gram ost
Metode
- Kok pastaen etter anvisningen på pakken
- Varm olivenolje eller margarin i en stekepanne eller wokpanne
- Stek tomatene på lav varme til de har blitt til en bløt masse
- Smak til med basilikum
- Hell av vannet og vend pastaen i tomatsausen
- Bland inn revet ost
Tilbake til oppskrifter
Stekt ris
Ingredienser
55 gram ris
5 grønne bønner
2 gulrøtter
2 blomkålbuketter
40 gram kyllingbryst
1–2 teskjeer peanøttsmør (valgfritt)
Metode
- Kok risen etter anvisningen på pakken
- Vask og finhakk grønnsakene
- Skjær kyllingen i terninger
- Kok grønnsakene og kyllingen i litt vann til det er ferdig kokt (ca. 15 minutter)
- Hell av vannet og tilsett risen
- Smak til med peanøttsmør og bland godt
Tilbake til oppskrifter
Opplysningene i disse artiklene er kun ment som generelle råd og skal ikke erstatte råd fra helsevesenet. Hvis du eller noen i familien din har symptomer eller helsetilstander som er alvorlige eller vedvarende, eller du trenger medisinsk rådgivning, ta kontakt med helsepersonell. Philips Avent er ikke ansvarlig for eventuelle skader som følge av informasjonen på dette nettstedet.