Mor og barn
Mor og barn

Ulike trinn innen tilvenning

Tilvenning handler om å lære, og babyer må lære seg å like nye smaker og teksturer.

De ulike tilvenningstrinnene

Hentet fra Clinical Paediatric Dietetics, 3. utgave, 2007

Når minsten er trygg på å spise fast føde, bør han/hun spise ulike typer mat fra de fire matvaregruppene for å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene. Ideelt sett bør resten av familien også spise disse næringsrike matvarene.

De fire matvaregruppene er:

  • Kornprodukter som ris, havre, pasta og andre kornslag
  • Kjøtt, fisk, egg, nøtter, linser, bønner og hummus
  • Frukt og grønnsaker
  • Fettrik yoghurt og oster. Helmelk kan også brukes ved matlaging.

Hva slags type mat til hvilken tid?

Trinn 1: fire til seks måneder

Alle disse matvarene kan bli introdusert som tilvenningsmat, men de fleste mødre begynner med kornprodukter, rotgrønnsaker og frukt. Gjerne blandet med babyens melk.

Alle grønnsaker

All frukt

Alle kornprodukter som ris, havre og hvete

Magert kjøtt, fjærkre eller fisk. Godt gjennomstekt/gjennomkokt.

Hardkokt egg

Kikerter, bønner, erter, hummus og bønner

Nøtter, for eksempel jordnøtter eller nøttebaserte pålegg

Yoghurt

Gratinert ost smeltet på varm mat.

Tekstur

Begynn med en tyntflytende puré og gå videre til tykkere puré og most mat etter hvert som babyen blir vant til å spise fast føde med skje.

Ferdigheter å lære seg:

  • Spise med skje
  • Flytte maten fra foran i munnen og bakover til svelget
  • Klare å spise tykkere puré og most mat

Trinn 2: seks til ni måneder

Du kan gi all maten du har lest om over, og i tillegg introdusere:

Lever. Kun en liten porsjon i uken på grunn av det høye innholdet av A-vitamin.

Tekstur

Most mat med myke klumper og myk fingermat. Kjøtt må kanskje fremdeles serveres i puréform, men kan moses hvis det er veldig mykt.

Ferdigheter å lære seg:

  • Flytte matklumper rundt i munnen
  • Tygge matklumper
  • Spise på egenhånd med hendene
  • Drikke av tutekopp

Eksempler på myk fingermat

Myke biter av frukt som mango, melon, banan, moden pære, fersken, papaya og kiwi

Kokte stenger av grønnsaker som gulrot, aspargesbønner, squash, potet og søtpotet

Kokte biter av grønnsaker som blomkål og brokkoli

Kokt pasta

Brødskalk eller ristet brød

Ostebiter

Ovnsbakte stenger av grønnsaker som potet, søtpotet, pastinakk, paprika, gulrot eller squash.

Drikker

Vann i tutekopp til måltider. Måltidene bør avsluttes med melk eller melkepudding.

Godt utvannet jus hjelper kroppen å ta opp jern fra grønnsakene.

Trinn 3: ni til tolv måneder

Du kan gi all maten du har lest om over, samt usaltet og usukret mat som resten av familien spiser.

Tekstur

Hakket og kuttet mat, fingermat (som rå frukt og grønnsaksstenger) og et variert utvalg av hva familien spiser, som for eksempel brødskiver.

Ferdigheter å lære seg:

  • Tygge kuttet og hakket mat
  • Prøve å spise med skje på egenhånd

Etter tolv måneder

Fra ettårsalderen kan de fleste barn spise det samme varierte og balanserte kostholdet som resten av familien. Dette inkluderer matvarer som ikke er anbefalt for spedbarn.

Honning

Saltet mat som bacon og hermetikk

Upasteuriserte myke oster

Matvarer som inneholder sukker. Dette bør ikke gis utenom måltider ettersom det kan føre til skader på tennene.

Drikker

Du kan gi helmelk når barnet ditt har fylt ett år. Lettmelk bør man vente med til det fyller to år.

Opplysningene i disse artiklene er kun ment som generelle råd og skal ikke erstatte råd fra helsevesenet. Hvis du eller noen i familien din har symptomer eller helsetilstander som er alvorlige eller vedvarende, eller du trenger medisinsk rådgivning, ta kontakt med helsepersonell. Philips Avent er ikke ansvarlig for eventuelle skader som følge av informasjonen på dette nettstedet.

Beslektede produkter

Beslektede råd

Tilvenning for minsten

Tilvenning for minsten

Å gå fra amming til flaskemating

Å gå fra amming til flaskemating

Begynne med fast føde

Begynne med fast føde

Større utvalg innen babymat

Større utvalg innen babymat